Antikoncepce - druhy

Antikoncepce je název pro všechny metody, které brání oplodnění. Mimo to mají některé druhy příznivé zdravotní účinky. Poznejte pozitiva i negativa všech dostupných nepřátel početí.
Zabalené antikoncepční pilulky

Druhy antikoncepce

Kombinovaná hormonální antikoncepce

Jde o kombinaci estrogenů a gestagenů. Principem hormonální kombinované antikoncepce je zablokování ovulace a ovlivnění hlenu v děložním hrdle tak, aby byl pro spermie nedostupný. Do této skupiny patří většina antikoncepčních pilulek. Je spolehlivá a má příznivé zdravotní účinky. Při dlouhodobém užívání ale zatěžuje trávicí systém a játra.

Náplast – novodobá hormonální antikoncepce

Novodobou hormonální antikoncepcí je čtvercová náplast, která se lepí na stehno, na ruku, na záda – prakticky kamkoliv chcete (s výjimkou prsou). Mění se pouze jednou týdně a je stejně bezpečná jako hormonální antikoncepce ve formě tablet. Z náplasti se uvolňují hormony bránící ovulaci a ztěžující pronikání spermií do dělohy. Přes kůži se pak tyto látky dostávají do krevního oběhu. Pronikání hormonů přes kůži je velmi šetrné k našemu organismu – nezatěžuje trávicí trakt ani játra.

Gestagenní hormonální antikoncepce

Tato antikoncepce obsahuje pouze gestagen. Je vhodná pro ženy, kterým se nedoporučuje užívání estrogenu. Gestagenní hormonální antikoncepce chrání před rakovinou dělohy a vaječníků. Na našem trhu je ve formě tablet, injekcí a podkožních implantátů.

Bariérová antikoncepce

U nás se můžeme setkat pouze s jedním druhem bariérové antikoncepce, což je kondom. Principem této antikoncepce je zabránit spermiím průnik do pochvy. Nevýhodou je menší spolehlivost.

Nitroděložní antikoncepce

Principem nitroděložní antikoncepce je zavedení plastového tělíska do dělohy. Protože působí v děloze jako cizí těleso, přitahuje bílé krvinky, které ničí spermie. Nitroděložní antikoncepce se zavádí na dobu maximálně pěti let, pak je nutná její výměna.

Chemická antikoncepce

V tomto případě jde o tablety, čípky, gely a krémy, které se před pohlavním stykem zavádějí do pochvy. Chemická antikoncepce se řadí mezi ty méně spolehlivé, dá se ale zkombinovat s kondomem.

Pohotovostní antikoncepce

Tato antikoncepce dokáže zabránit otěhotnění i v případě, že ji použijete až po pohlavním styku. Pohotovostní antikoncepci je ale vhodné použít jen ve výjimečných případech, např. při nechráněném pohlavním styku, při sklouznutí nebo prasknutí kondomu.


Spousta lidí se ptá, který druh antikoncepce, je jak spolehlivý. Ale důležitější než spolehlivost antikoncepce, je spolehlivost toho, kdo ji užívá.

Další články na téma sex a erotika

Erotická masáž

V zimě slábne chuť na sex

Sex - natočte se!

Kuriózní sexuální úchylky

Co se odehrává při sexu?

Svádění ve vztahu

Zdravý sexuální život


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies