Brokolice - zdraví prospěšná zelenina
Kateřina Řehořová
26.07.2006
Brokolice sice není tolik známou zeleninou, nicméně patří k nejzdravějším a nejvíce prospěšným pochutinám onoho druhu. Obsahuje množství látek s ochrannými a léčivými vlastnostmi.
Brokolice – charakteristika
Brokolice má tvar zelených růžic pevně uzavřených. Často se přirovnává ke květáku, protože ji lze podobně upravovat. Chuť je však výraznější, místy brokolice připomíná svou chutí kedluben. Brokolici znali už naši dávní předci, ale její výrazné klady jsou vyzdvihovány až v nedávné době.
Brokolice – kolik vitaminů přináší?
Brokolice je cenná svými vitamíny, minerály a vlákninou. Obsahuje velké množství antioxidantů jako je především betakaroten, vitamínu C a E, také vitamín A. Dále obsahuje draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, síru, zinek, niacin a biotin.
Brokolice utužuje zdraví
Všechny látky v brokolici jsou účinnou prevencí v boji proti rakovině, navíc minerály a vláknina upravují zažívání, podporují činnost svalů a hormonů. Brokolice povzbuzuje látkovou přeměnu ve všech tělesných buňkách a tak přispívá k posílení a vitalitě organismu.
Brokolice – jak se upravuje?
Brokolici můžeme jíst nejen syrovou, ale také se z ní připravují polévky, omáčky, saláty. Brokolici se snažíme vařit nejlépe v páře, aby se zachovalo co nejvíce vitaminů. Tato zelenina se výborně hodí pro redukční dietu a funguje také v boji proti stresu. Brokolici lze upravovat stejně jako květák - můžeme ji smažit, vařit, zapékat, dusit..
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
5.0
Počet:
1
Nejlepší:
5
Nejhorší:
5
Diskuze