Celer a jeho odrůdy
Celer je kořenová zelenina, která se pěstuje ve třech odrůdách: celer bulvový (kořenový), řapíkatý a listový. Nejvíce se pěstuje celer bulvový. Kromě kořenu jsou jedlé také listy celeru.
Celer – historie a současnost
Celer znali už staři Egypťaně a k nám se dostal v 17. století. Dnes je jeho pěstování rozšířeno po celém světě.
Celer a jeho složení
Celer obsahuje látky, které odpuzují bakterie a plísně, spoustu vitamínu C, ale i vitamin A, B, E a K. Z minerálních látek je v této zelenině zastoupen draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo a jód.
Celer a jeho léčivé účinky
- povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání
- ostraňuje zácpu
- ničí bakterie
- působí detoxikačně na celý organismus
- působí proti horečkám
- rychle hojí vředy
- posiluje mozek a nervovou soustavu
- pomáhá rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách
- rozpouští hleny při rýmě
- snižuje krevní tlak
- pomáhá v léčbě dny, revmatismu a artritidy
- prospívá vlasům a pokožce
- zvyšuje potenci
- má protirakovinné účinky
- působí proti alergickým projevům a vyrážkám
- působí proti překyselení organismu
- je vhodný pro diabetiky
Podobné účinky jako celer mají lázeňské minerální kúry označené logem ZPMV ČR. Pokud váháte, kdy začít s detoxikací, začněte právě teď!
Celer v kuchyni
Před konzumací celer vždy pod vodou dobře vydrhněte, oloupejte a vložte do okyselené vody, aby nezčervenal. Vařit jej můžete i se slupkou. Celer lze použít do polévek, do salátů, omáček, pod maso. Můžete jej jíst vařený i nevařený.
Diskuze