Chanuka – židovské Vánoce

Chanuka je židovská obdoba křesťanských Vánoc. Chanuka znamená vysvěcení a oslavuje vítězství Židů nad helenizovanými Židy a Syřany a znovuvysvěcení Jeruzalémského chrámu.
Láhev se sklenicí vína, karafou a otvírákem při světle svíček

Co je to Chanuka

Chanuka je osmidenní židovský svátek označovaný také jako svátek světel. Svátek připomíná znovuzasvěcení jeruzalémského chrámu po vítězném povstání Judy Makabejského proti Antiochovi IV., který chrám znesvětil, když zde postavil modlu. K posvěcení chrámu bylo tehdy zapotřebí rituálně čistého olivového oleje, kterého Židé měli jen na jeden den. Olej však vydržel dní osm (proto má dnes chanukový svícen osm svící). Rok poté vyhlásili rabíni osmidenní svátek chanuka, oslavu vítězství nad náboženskou perzekucí.

Chanuka a tradice judaismu

Slovo Chanuka znamená vysvěcení. Zázrak s olejem připomíná jídlo s vysokým obsahem oleje: bramboráky a koblihy. Více se o judaismu a židovských svátcích dozvíte zde.

Jak se slaví Chanuka

Chanuku slaví židé po celém světě (jak se slaví Vánoce ve světě se dozvíte zde). Od západu slunce až do půnoci se nepracuje, ale zpívá a hraje a v chanukových svícnech hoří světla. Nejznámější tradicí je zapalování osmiramenného svícnu, tzv. chanukie. Každý den se zapaluje jedná svíce, osmý den se zapálí poslední. Děti na chanuku dostávají malé dárky a baví se roztáčením dreidlu, což je čtyřboká káča s nápisy označující větu „Nes gadol haya sham” (Velký zázrak stal se tam).

Kdy se slaví Chanuka

Chanuka se slaví zhruba v období křesťanských Vánoc. Termín Chanuky je pohyblivý.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies