Co obsahují?
Vedle provitaminu A, vitaminů skupiny B a menšího obsahu céčka obsahují až 80 % vody. A i když jsou sladší než jablka, je v nich méně cukru. Nesmíme zapomenout ani na draslík, kterého je v hruškách poměrně hojné množství. V hruškách jsou obsaženy také organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny a pektiny. A jako u jablek i tady platí: chcete-li z těchto vitaminů a minerálů vytěžit co nejvíc, jezte je syrové a neloupané – právě ve slupce a ve vrstvě pod ní najdete největší množství blahodárných látek.
Účinky na zdraví
• Hubnutí: díky nízkému obsahu cukru a naopak vysokému obsahu draslíku se jich bát nemusíte. Draslík pomáhá odvodňovat, což oceníte, má-li vaše tělo tendenci zadržovat vodu.
• Úprava trávení: kromě úpravy trávení dokážou hrušky nastartovat metabolismus. Po ránu přijde vhod šálek hruškové šťávy (stačí rozmixovat kousek hrušky s vodou pokojové teploty). Vypitý nalačno pomáhá i nastávajícím maminkám trpícím ranní nevolností.
• Nevyvolávají alergie: hrušky patří mezi nejméně dráždivé potraviny. Z tohoto důvodu jsou vhodné i pro miminka. Hodí se také pro speciální léčebné diety.
• Proti zácpě: hrušky pomáhají pročišťovat střeva a jsou účinnou zbraní proti zácpě.
Hrušky naslano i nasladko
Hruškové toasty
Ingredience:
2 hrušky, 2 lžičky cukru, šťáva z půlky citronu, 4 plátky toastového chleba, 2 lžíce brusinkového džemu, 100 g měkkého kozího sýra, petrželka na ozdobu
Postup:
Hrušky oloupeme, překrojíme napůl a zbavíme jádřinců. Krátce povaříme v oslazené a okyselené vodě. Toastový chléb potřeme džemem. Po uvaření hrušky rychle zchladíme ve studené vodě a necháme okapat nebo je osušíme papírovou utěrkou. Rozložíme je na toasty, pokryjeme tenkými plátky sýra a zapečeme v předehřáté troubě nebo pod grilem. Nakonec ozdobíme petrželkou.
Kuřecí maso s hruškami
Ingredience:
4 kuřecí řízky, sůl, pepř, 1-2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 pomeranč, 2 lžíce sladké chilli omáčky, 1-2 lžičky hnědého cukru, 2 lžíce rozinek, 2-3 hrušky
Postup:
Maso nařízneme do mřížky, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme z obou stran. Maso přendáme do pekáčku, zalijeme pomerančovou šťávou, chilli omáčkou, přidáme hnědý cukr, rozinky a kousky hrušek. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 30 minut.
Čokoládovo-hruškový koláč
Ingredience:
200 g čokolády na vaření, 150 g másla, 120 g moučkového cukru, 3 vejce, 130 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 4 hrušky (kompotované nebo předem povařené)
Postup:
Čokoládu rozehřejeme s máslem a přidáme cukr. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vmícháme do čokoládové hmoty, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nakonec do těsta přidáme na kostky nakrájené hrušky a těsto vlijeme do vymaštěné formy. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč by měl zůstat uprostřed lehce rozteklý.
Diskuze