Jak správně stolovat - základní etiketa stolování
Kateřina Řehořová
28.06.2006
Stolování představuje významné chvíle, kdy se setkává např. rodina u společného stolu. Stolování doma je jiné než v restauraci, ale zachováváme vždy při jídle základní etiketu?
Jak správně stolovat - základní pravidla stolování
Stolujeme téměř každý den, ale chováme se vždy správně? Setkávání se u jídla je už pro nás takovou samozřejmostí, že mu možná ani nepřikládáme takovou důležitost. Pořád ale stolování poukazuje na naše společenské chování a zdvořilost. Společenské chování je jako vše ostatní věcí cviku. Vždyť stolování by mělo přinášet radost a chuťové požitky. V italských restauracích se vám může hodit slovník - více zde.
Jak správně stolovat – setkávání se s rodinou
Přes týden mnohdy nemáme čas na to, abychom se mohli společně setkávat každý den u upraveného stolu. Pravidelný každodenní shon nám to nedovoluje.. Ideální by bylo, kdyby si každý den našla rodina čas na to, aby se společně sešli u jednoho stolu. Rodinné stolování sice nepodléhá psaným pravidlům, ale ani tam bychom je neměly podceňovat. Každý má obvykle předem vymezené místo, děti pomáhají s prostíráním… Protože každý je plný zážitků, které se přes den nahromadily, snaží se je ventilovat. Ale jak víme: s plnou pusou se nemluví.. Přesto jídelní stůl slouží nejen ke společnému stravování, ale také k upevňování rodinných vztahů.
Jak správně stolovat – společné stolování
Ve svátečních chvílích by měla rodina věnovat zvýšenou péči stolování, a to nejen z výchovného hlediska, ale také z hlediska zdraví a duševní hygieny. Naše naladění ovlivňuje i to, jak je sváteční stůl prostřen, jestli všichni členové rodiny ke stolu zasedají společně, nejsou-li v pracovním oblečení apod. U stolu by měl být klid – při jídle by se neměly řešit rodinné problémy.
Jak správně stolovat – základní etiketa stolování
Přípitek
Ťukáme si jen s vínem a sektem a vždy se díváme do očí. Sklenice pozvedáme za stopku. Ostatní nápoje jen pozvedáme.
Držení příboru
Vidličku i nůž držíme jako tužku. Zápěstí by se nemělo dotýkat stolu.
Talíř s jídlem
Měli bychom požadovat tolik jídla, kolik opravdu sníme. Talíř, kde se nachází plno rozházeného jídla, nevypadá nejlépe. Pokud už nemůžeme dojíst, odložíme příbor na stranu a tím dáváme najevo, že už jsme s jídlem skončili.
Párátko
Uvízne-li nám kousek jídla mezi zuby, neměly bychom je začít „dolovat“ přímo u stolu. Párátko v ústech nevypadá „chutně“ ani pokud jsme ve svém rodinném prostředí.
Švédský stůl
Švédský stůl je rozmanitý – obsahuje řadu dobrot a každý si může naložit na talíř jídlo podle své chuti. Na talíř bychom si měli vždy ale nakládat s rozumnou mírou. Není zakázáno jít si přidat, ale hloupě vypadá, když se na talíři nenachází hromada jídla. Rovněž na jeden talíř nenakládáme jídla, která se navzájem neslučují – např. ryba a sladkosti apod. Pokud si půjdete naložit víckrát, vždy si vezměte nový talířek a nový příbor.
Jak správně stolovat – některé nejčastější chyby
- Odložit použitý příbor vedle talíře.
- Začít jíst dříve, než mají ostatní jídlo před sebou.
- Olizování nože.
- Opírat se lokty o stůl, případně si opřít bradu o dlaň.
- Mluvit nahlas s plnými ústy.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
3.5
Počet:
4
Nejlepší:
5
Nejhorší:
2
Diskuze