Minerální látky
Minerální látky jsou látky anorganického původu, které si náš organismus neumí vytvářet sám. Proto je musíme přijímat v potravě. Dělí se podle toho, v jakém množství je potřebujeme: minerály a stopové prvky.
Minerály
Minerály se v našem těle vyskytují v množství až tisíce gramů a jejich denní spotřeba se pohybuje v desítkách gramů. Tvoří čtyři procenta váhy našeho těla. Mezi minerály, které se v našem těle vyskytují, patří vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík a chlór.
Vápník (Ca)
Doporučená denní dávka: 800 mg
Činnost: hlavní stavební prvek kostí a zubů, důležitá složka svalů
Zdroje: mléko, mléčné výrobky, ořechy, listová zelenina
Draslík (K)
Doporučená denní dávka: 1800 mg
Činnost: důležitý pro látkovou přeměnu bílkovin a sacharidů
Zdroje: ryby, citrusy, fazole, hrách, vlašské ořechy
Fosfor (P)
Doporučená denní dávka: 750 mg
Činnost: pečuje o tvorbu kostí a zubů
Zdroje: maso, ryby, cereálie, vejce, vlašské ořechy
Hořčík (Mg)
Doporučená denní dávka: 350 mg
Činnost: antitoxické, antistresové, antialergické, protizánětlivé účinky
Zdroje: mák, fazole, sója, ovesné vločky, ovoce, sýry, žloutek
Sodík (Na)
Doporučená denní dávka: 500 mg
Činnost: udržuje osmotický tlak, prvek svalů a nervů
Zdroje: maso, rýže, sůl, mléčné výrobky, kyselé zelí
Chlór (Cl)
Doporučená denní dávka: 700 mg
Činnost: napomáhá trávení, udržuje osmotický tlak ve formě kyseliny chlorovodíkové
Zdroje: obiloviny, sýry, sůl, zelenina
Stopové prvky
Stopové prvky si naše tělo nevyžaduje ve velkém množství, ale jsou pro organizmus velice důležité. Denní spotřeba stopových prvků se pohybuje v miligramech nebo mikrogramech. Nejdůležitějšími stopovými prvky jsou železo, zinek, fluor a jód.
Železo (Fe)
Doporučená denní dávka: 10 mg
Činnost: podporuje tvorbu červených krvinek
Zdroje: maso, ryby, brokolice, plnozrnné výrobky
Zinek (Zn)
Doporučená denní dávka: 15 mg
Činnost: formování kostí, funkce prostaty, produkuje inzulín
Zdroje: vejce, semena dýní, houby, luštěniny, maso, ořechy
Fluor (F)
Doporučená denní dávka: 4 mg
Činnost: prvek kostí a zubů
Zdroje: ovoce, zelenina, želatina, káva, čaj
Jód (I)
Doporučená denní dávka: 150 g
Činnost: nezbytný pro funkci štítné žlázy, aktivuje enzymy
Zdroje: jodizovaná sůl, mořské řasy, višně, třešně, vejce, hrách
V případě, že naše tělo přijme velmi málo nebo naopak velmi mnoho minerálů a stopových prvků, může se objevit extrémní reakce. To znamená, že dojde buď k onemocnění z nedostatku některé látky nebo k otravě z nadbytku.
Diskuze