Potraviny s vysokým podílem soli
Příliš slaná jídla škodí nejenom dospělým, ale také dětem. Pokud taková jídla dítě konzumuje často, zatěžuje své ledviny a navíc mu hrozí vyšší riziko vysokého krevního tlaku (hypertenze). Nevhodné jsou proto uzeniny, konzervované potraviny a chipsy - jsou zdrojem neplnohodnotných bílkovin, tuku, velkého množstva soli a také konzervačních přísad!
Masné výrobky
Pokud nedokážete z jídelníčku dítěte (a nebo svého jídelníčku) vyřadit masné výrobky, kupujte pouze takové, kde je vysoký podíl masa - například drůbeží šunka, šunka od kosti, apod. Vždy čtěte informace uvedené na obalech jednotlivých masných výrobků.
Živočišné tuky
Živočišné tuky zvyšují cholesterol v krvi. Doporučuje se, aby živočišné tuky netvořily více než 10 % celkového denního energetického příjmu, zbytek (do maximální hranice 30 %) by měly tvořit tuky rostlinného původu. Je proto vhodné dávat v teplé kuchyni přednost rostlinným tukům, ve studené kuchyni pak kvalitním margarínům.
Sladkosti
I když je děti mají rády, nejsou sladkosti pro jejich zdraví dvakrát prospěšné. Obsahují mnoho tuků a cukrů, které dopomáhají ke vzniku zubních kazů, zvyšování tělesné hmotnosti a hladiny krevních tuků. Přednost dávejte kvalitním čokoládám s vyšším podílem kakaa, oříškům, čerstvému ovoci, sušenému ovoci a nebo müsli tyčinkám bez polevy.
Jídlo z fast-foodu
Pokud zajdete se svými dětmi do fast-foodu jednou za měsíc, nic se neděje. V případě že jej navštěvujete častěji, riskujete tím jejich zdraví. Hamburgery, hranolky a ani kola jim ve větší míře rozhodně neprospějí. Vhodné je takové jídlo nahradit plnohodnotnou domácí stravou, která obsahuje dostatečné množství ovoce a zeleniny.
Celozrnné pečivo
Celozrnné pečivo obsahuje velké množství vlákniny, které není schopen nevyvinutý trávící trakt dítěte vstřebat. Děti do 3 let by proto neměli celozrnné pečivo jíst vůbec, vyhýbat by se mu měly až do 10-ti let. Nadbytek vlákniny může vyvolat bolesti břicha, průjmy či zácpu. Nevhodná je také sója a výrobky z ní.
Sýry
Pro děti do věku 6 let nejsou vhodné tvrdé, plísňové, zrající a tavené sýry. Ty lze nahradit termizovanými sýry a čerstvými sýry typu žervé nebo Lučina.
Diskuze