Oplodnění

Oplodnění je podmíněno tolika faktory, že se jedná skoro o zázrak, jestliže k němu dojde. Z několika milionů spermií je pouze jedna jediná schopna oplodnění. Dokonce i samotné vajíčko je oplodněníschopné pouhých několik hodin.
Embryo dítěte na dlani

Oplodnění a jeho okolnosti

K oplodnění dochází tehdy, když se spojí vajíčko ženy se spermií muže. Ne každý pohlavní akt však k němu vede. Několik orgánových systémů ženy a muže musí být navzájem vyladěno. I když není u ženy ani u muže žádná porucha plodnosti, šance, že dojde k početí v jednom cyklu, je maximálně třicetiprocentní.

Oplodnění a jeho mechanismus

Při každé ejakulaci je vystříknuto až pět mililitrů spermatu, přičemž v každém mililitru plave až sto milionů spermií. Pouze jedna jediná spermie ale dosáhne oplodnění vajíčka. Při pohlavním styku se spermatická tekutina dostane po ejakulaci k zevní děložní brance, odtud putuje do dělohy a dál do vejcovodů, kde dojde k oplodnění vajíčka. Vajíčko je přitom oplodněníschopné pouhých několik hodin, kdežto spermie až tři dny. Proniknout obalem vajíčka však dokáží jen ty nejsilnější spermie. Spermie nachází vajíčko s pomocí svých tepelných senzorů.

Ovulace a těhotenství

Děložní branka ženy je většinou uzavřena hlenovou zátkou, aby zabránila proniknutí choroboplodných zárodků a spermií do dělohy. V době kolem ovulace získá tento hlen tekutou podobu, takže jím mohou spermie proniknout. Několik hodin před ovulací se trychtýř vybraného vejcovodu připraví, aby zachytil vajíčko a zabránil tomu, aby zmizelo v břišní dutině. Vajíčko pak putuje směrem k děloze a pátý až sedmý den poté se usadí v děložní sliznici. Pokud bylo vajíčko cestou přes vejcovod oplodněno, začíná usazením vajíčka do děložní sliznice vlastní těhotenství.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies