Pěstování fíkusů

Fíkusy jsou nejpěstovanější pokojové rostliny po celém světě. Fíkusy se používají pro výzdobu interiérů nejčastěji, protože nejsou moc náročné na pěstování, snadno se množí a také mají velké zastoupení tvarů a barev listů.
Zelené listy fíkusu

Pěstování fíkusů

Rod Ficus zahrnuje okolo 1000 druhů od rostlin stromovitého (Ficus elastica, Ficus benjamina, Ficus lyrata, F. benghalensis), převislého (Ficus pumila, Ficus radicans) až keřovitého typu (Ficus diversifolia). Jednou z nejznámějších pokojových rostlin je Ficus elastica, který do Evropy přicestoval z Indie.

Umístění

Fíkusy vyžadují velmi světlé místo, nikoli však přímé sluneční paprsky.

Substrát

Fíkusu nejvíc vyhovuje hlinitá půda s rašelinou.

Zálivka

Mírná, fíkus nemá rád přelitou půdu. Voda by měla být odstátá a mít pokojovou teplotu, při přelití dochází k opadání listů.

Vzdušná vlhkost

Pravidelně rosíme, zvláště v létě.

Hnojení

V létě hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou tekutého hnojiva rozpuštěného ve vodě. Přihnojování se provádí od března do srpna nejlépe 0,2 – 0,4 % roztokem.

Množení fíkusů

1. Vegetativní způsob

Na jaře a začátkem léta Fíkus množíme bandážováním stonku rostliny. Na stonku rostliny hned pod listem provedeme mělký zářez vedený odspodu směrem nahoru. Do zářezu vložíme špejli nebo kamínek, aby se nám řez nezavřel a celou řeznou plochu posypeme práškem pro podporu zakořeňování. Potom kolem zářezu ovineme vlhký mech a převážeme jej provázkem. Celý mech nakonec obalíme sáčkem a oba konce zajistíme provázkem. Až mechem začnou prorůstat kořeny, uřízneme stonek rostliny pod sáčkem. Sáček i mech opatrně odstraníme a novou rostlinu zasadíme do květináče. Řez pahýlu staré rostliny můžeme natřít vazelínou a může se stát, že rostlina vypustí nové pupeny. Fíkus lze množit i jednodušším způsobem, a to stonkovým řízkem přímo ve vodě.

2. Generativní způsob

Fíkusy se dají také množit semenem. Klíčivost semen je velmi nízká, ale i přesto se nám může podařit fíkus ze semene vypěstovat.

Přesazování

Pro všechny druhy fíkusů je vhodné toto složení zeminy: 2 díly listovky, 1 díl rašeliny, 1 díl prohnojené zeminy. Nesázíme je do příliš velkých nádob. Přesazujeme až je to nutné. Přihnojujeme organickými hnojivy (kravský hnůj atd.). Staré exempláře velkých fíkusů nepřesazujeme, odstraníme vrchní část půd kolem rostliny a nahradíme čerstvou zeminou.

Choroby a škůdci

Náhlá ztráta listů

Příčiny jsou u jednotlivých druhů různorodé. U Ficus elastica je nejpravděpodobnější příčinou přelití. Dalšími možnými příčinami jsou: nízká zimní teplota, přehnojení a chladný průvan. U Ficus benjamina je opad listů způsoben nedostatkem světla nebo náhlá změna prostředí.

Žloutnutí okrajů listů

Je to brzký příznak podvýživy nebo nějakých vážnějších problémů. Rostlinu proto během celého období růstu přihnojujte vhodnými hnojivy v doporučených dávkách.

Zasychání a svinování listů

U převislých fíkusů bývá nejčastější příčinou silné sluneční záření, nízká vzdušná vlhkost či přesychání substrátu.

Základní druhy fíkusů

Fikus elastica
Fikus elastica var. Schriveriana
Fikus benjamina
Fikus benjamina var. Microcarpa hawai
Fikus benediki
Fikus bienendiejki
Ficus carica
Ficus pumila
Ficus benghalensis
Ficus lyrata
Ficus radicans
Ficus diversiifolia

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.8 Počet: 10 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies