Redukce váhy - bílkoviny a jejich funkce
Pokud se chcete natrvalo zbavit přebytečných tuků, musíte dostat tuk pomocí bílkovin do krve a tam ho přeměnit v energii. Pokud tedy chcete zeštíhlet, dodávejte tělu kromě dostatku pohybu také dostatek bílkovin – zajistěte, aby se bílkoviny v těle lépe zpracovávaly.
Redukce váhy – bílkoviny – sója
Sója je jediná rostlina, která obsahuje dostatek plnohodnotných bílkovin, které jsou obvykle obsaženy jen v mase. Obsahuje více bílkovin než mléčné výrobky. Sója je zdrojem velmi kvalitních rostlinných bílkovin, které jsou biologicky hodnotnější než bílkoviny luštěnin a obilovin.
Redukce váhy – bílkoviny – co jíst
V podobě mléka, sýrů, sójových bobů, mouky či sójového masa můžete účinně dodat tělu bílkoviny, zároveň snížit hladinu cholesterolu a zajistit tělu optimální příděl kalcia a magnézia. Pokud chcete dopřát tělu to nejlepší, přidejte do svého jídelníčku jídla jako sójový sýr tofu, koření miso (slaná hnědá pasta pro dochucení omáček, polévek a jiných jídel) nebo fermentované sójové boby.
Redukce váhy – bílkoviny – nakupujeme
Veškeré tyto potraviny seženete v prodejnách se zdravou výživou, v omezeném množství také v běžných obchodech. Ze sóji se dnes vyrábí velká spousta pokrmů. Česká kuchyně se však od tohoto způsobu stravování tak diametrálně liší, takže lidé na sóju často zapomínají, k sójovému masu nemají důvěru. Přitom se jedná o velmi zdravý zdroj bílkovin.
Redukce váhy – bílkoviny – výhody při hubnutí
Velkou výhodou je, že sója je mnohem lépe stravitelná než maso, proto se hodí pro lidi s nepravidelnými stravovacími návyky a pro starší lidi. Při hubnutí je dobré jíst potraviny s vyšším obsahem bílkovin a zároveň nižším obsahem tuku. Tyto potraviny způsobují při snižování váhy pocit sytosti, zajistí, že hladina krevního cukru nebude kolísat, a tak se hubnutí stane doslova příjemným. Má to ještě jednu nezanedbatelnou výhodu: při hubnutí neztrácíte svalovou hmotu, takže výdej energie zůstává na vyšší úrovni i v takzvaném klidovém stavu.
Vysoký obsah bílkovin a zároveň nižší obsah tuku mají tyto potraviny
- tvaroh
- cottage cheese
- jogurt
- tofu
- tvarůžky
- kuřecí prsa
- krůtí prsa
- tuňák
- hovězí libové
Nebuďte konzervativní, pusťte se do sóji a ostatních zdravých bílkovin. Nepodléhejte kamenné české kuchyni a kouzlete s netradičními potravinami!
Diskuze