Rozmarýn – rozmarná bylina
Kateřina Řehořová
18.08.2006
Rozmarýn má rozmarnou chuť i vůni a výrazný vliv na naše zdraví. Dříve byl součástí elixírů lásky a života, dnes je používán hlavně do pokrmů z masa, kterému dodává chuť zvěřiny. Rozmarýn uklidňuje naše nervy a přináší klidný spánek.
Rozmarýn – původ bylinky
Rozmarýn lékařský (též Rozmarýna lékařská) pochází z horských oblastí Středozemního moře, ale možné jej pěstovat i u nás na zahrádce. Čím intenzivnějším slunečním paprskům je vystaven, tím výraznější má chuť i vůni.
Jak vypadá rozmarýn?
Rozmarýn je stále zelený polokeř dorůstající do výšky 1,5 m. Jako koření se užívají čerstvé i sušené listy, které jsou tuhé, čárkovité. Rozmarýn kvete modře.
Rozmarýn v kuchyni
Rozmarýn je jako koření používán hlavně v italské, francouzské a španělské kuchyni. Je velmi výrazné kořenité chuti a proto se ho dává do všeho jen špetka. Rozmarýnem lze okořenit polévku, zeleninu, sáláty, maso nebo těstíčko na jeho smažení. Pokrmům dodává chuť zvěřiny.
Rozmarýn a jeho léčivé účinky
- uklidňuje nervy a působí proti stresu
- pomáhá při vyčerpání
- podporuje klidný spánek
- podporuje krevní oběh a vyrovnává nízký krevní tlak
- pomáhá při poruchách zažívání
- odstraňuje nadýmání
- působí proti bakteriím
- působí proti bolestem hlavy
- rozmarýnová mast léčí revmatismus, záněty nervů a křeče
- esenciální olej z rozmarýnu pročišťuje, osvěžuje a snižuje pocit těžkých nohou
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
4.0
Počet:
1
Nejlepší:
4
Nejhorší:
4
Diskuze