Syndrom neklidných nohou - akatizie

Stává se Vám, že jakmile začnete usínat pociťujete nepříjemnou bolest, cukání, mravenčení nebo svědění v nohou? Nudí Vás něco neodbytného s nohama pohybovat? Pokud ano, tak pravděpodobně trpíte poruchou zvanou syndrom neklidných nohou.
Nohy ponořené ve vodě

O syndromu neklidných nohou neboli akatizii většina lidí ani neví. Přitom odborníci tvrdí, že toto onemocnění se v naší populaci vyskytuje poměrně často a že některé jeho příznaky na sobě pocítilo zhruba milion lidí v ČR.

Syndrom neklidných nohou - výskyt

Syndromem neklidných nohou trpí většinou starší ženy a především ty, které už několikrát rodily. Ale prakticky se může objevit v jakémkoliv věku. Více jak 50% postižených má akatizii zděděnou. Nemoc se nevyhýbá ani malým dětem kolem desátého roku.


Akatizie se často objevuje u pacientů s chudokrevností, revmatickým onemocněním, neuropatií nebo krvácivými stavy, které vyvolávají nedostatek železa.

Syndrom neklidných nohou – příčiny

  • Nízká hladina dopaminu (přenašeč mozkových signálů)
  • Narušení mechanismu jenž umožňuje příjem železa
  • Dědičnost

Syndrom neklidných nohou lékaři dlouhou dobu nepovažovali za nemoc. V dnešní době ho léčí neurologové a to především ti, kteří se zabývají poruchami spánku nebo Parkinsonovou chorobou.

Syndrom neklidných nohou – příznaky

  • Nutkání pohybovat nohama
  • Nepříjemné pocity nebo bolesti
  • Svědění, pálení, píchání nebo tahání v nohou
  • Nespavost

Syndrom neklidných nohou se nejčastěji objevuje v oblasti lýtek, ale mohou být postiženy i paže, chodidla, trup nebo genitálie. Někteří udávají, že cítí, jako by jim v nohách proudila sodovka. Nikdy ovšem nejde o intenzivní bolest, ale o nepříjemné a neobvyklé pocity.


Příznaky syndromu neklidných nohou se zhoršují při klidu a odpočinku v teplém prostředí. Nepříjemné pocity se mohou objevit i během delší nečinnosti, jako je například cestování v autě, vlaku nebo letadle.

Syndrom neklidných nohou – léčba

  • Masáže
  • Chladivé obklady
  • Správná medikace
  • Zvýšený příjem železa

Syndrom neklidných nohou lékaři nedokáží zcela vyléčit, ale v potlačení příznaků této nemoci nebo v jejich zmírnění bývají úspěšní.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies