Mineralfit.cz

Syndrom neklidných nohou - akatizie

Kateřina Řehořová
Stává se Vám, že jakmile začnete usínat pociťujete nepříjemnou bolest, cukání, mravenčení nebo svědění v nohou? Nudí Vás něco neodbytného s nohama pohybovat? Pokud ano, tak pravděpodobně trpíte poruchou zvanou syndrom neklidných nohou.

O syndromu neklidných nohou neboli akatizii většina lidí ani neví. Přitom odborníci tvrdí, že toto onemocnění se v naší populaci vyskytuje poměrně často a že některé jeho příznaky na sobě pocítilo zhruba milion lidí v ČR.

Syndrom neklidných nohou - výskyt

Syndromem neklidných nohou trpí většinou starší ženy a především ty, které už několikrát rodily. Ale prakticky se může objevit v jakémkoliv věku. Více jak 50% postižených má akatizii zděděnou. Nemoc se nevyhýbá ani malým dětem kolem desátého roku.


Akatizie se často objevuje u pacientů s chudokrevností, revmatickým onemocněním, neuropatií nebo krvácivými stavy, které vyvolávají nedostatek železa.

Syndrom neklidných nohou – příčiny Nízká hladina dopaminu (přenašeč mozkových signálů) Narušení mechanismu jenž umožňuje příjem železa Dědičnost

Syndrom neklidných nohou lékaři dlouhou dobu nepovažovali za nemoc. V dnešní době ho léčí neurologové a to především ti, kteří se zabývají poruchami spánku nebo Parkinsonovou chorobou.

Syndrom neklidných nohou – příznaky Nutkání pohybovat nohama Nepříjemné pocity nebo bolesti Svědění, pálení, píchání nebo tahání v nohou Nespavost

Syndrom neklidných nohou se nejčastěji objevuje v oblasti lýtek, ale mohou být postiženy i paže, chodidla, trup nebo genitálie. Někteří udávají, že cítí, jako by jim v nohách proudila sodovka. Nikdy ovšem nejde o intenzivní bolest, ale o nepříjemné a neobvyklé pocity.


Příznaky syndromu neklidných nohou se zhoršují při klidu a odpočinku v teplém prostředí. Nepříjemné pocity se mohou objevit i během delší nečinnosti, jako je například cestování v autě, vlaku nebo letadle.

Syndrom neklidných nohou – léčba Masáže Chladivé obklady Správná medikace Zvýšený příjem železa

Syndrom neklidných nohou lékaři nedokáží zcela vyléčit, ale v potlačení příznaků této nemoci nebo v jejich zmírnění bývají úspěšní.

Hodnocení: 4.0

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.