Učíme se plavat

Ještě se vám nepodařilo vaše dítko naučit plavat a necítí se zrovna jako ryba ve vodě? Tady možmá budou mít velkou výhodu maminky a snad i tatínci, kteří chodili s dítětem na bazén již od plenek. Ale ani pokud se dítě bojí a nechce do vody, není nic ztraceno. Chce to jen držet se určitých pravidel a nebýt příliš urputní a rychlí.

Holčička plavající v bazénu

Schůdky do bazénuHlavně pomalu

Na tohle nikdy nezapomínejte, nikam nespěchejte, jinak hrozí, že dítě do vody už nikdy dobrovolně nedostanete. Nechte dítě, aby se s vodou samo postupně seznámilo. Stačí pouze jeden nepříjemný zážitek spojený s vodou a bude problém navždy. A jak se říká, že nejlepší je hodit do vody a ať plave, tak na to rozhodně zapomeňte!

Jdeme na bazén

Ano, nejlepší asi bude vzít dítě na bazén, než na nějaké přírodní koupání. Tady do vody vidí a ví co může očekávat. Rozhodně se hned nevrhejte do vody, nechcte dítě rozkoukat a seznámit se s prostředím. Projděte se kolem bazénu i toho velkého, ukažte dítěti žebřík, schůdky, zkrátka cestu do bazénu i z bazénu, aby vědělo kudy ven. Když bude seznámeno s prostředím koupání, bude se rozhodně cítit mnohem bezpečněji.

Zábavu s sebouChlapeček s křidélky a balónem

Ukažte dítku, že návštěva bazénu má být především zábavou a nejen školou plavání. Vezměte s sebou nejrůznější hračky do vody a úplně nejlepší bude, když vám udělá doprovod kamarádka s dalšími dětmi. S takovou podporou se dítě zbaví strachu nejrychleji a rychle zjistí, že vodní zábavě se jen tak nic nevyrovná. Hračky jsou výborným pomocníkem i v překonání strachu z potápění. Stále se můžete pohybovat na mělčině a přitom potápět hlavu pro hračku do vody. I potápěčské brýle budou brzy kamarádem. Přitom se samozřejmě pohybujte stále v hloubce, kde díte dosáhne bez problému na zem a odkud se samo dokáže dostat z bazénu.

Holčička v bazénuPlavecký výcvik

Dřív než začnete díte učit kopat nohama, plavat prsa a znak, je třeba aby se umělo udržet na hladině a to nejlépe na zádech.

Pokud už proběhlo sžití s vodou, neměl by být žádný další problém, který by bránil v učení se plavat. Až zvládne pohyb v bazénu na zádech, přichází čas se otočit na břicho. Stále je vhodné zaměstnávat dítě pozorováním nějakého bodu v bazénu, na stropě bazénu nebo třeba na oblohu. Pak je na vás zda budete používat křidélka, bezpečnostní pás, vestu nebo plavací desku a postupně tyto pomůcky vytěsňovat. Při učení různých plaveckých stylů nezapomínejte na daná pravidla, pokud je dítěti nevštípíte hned ze startu, pak už to půjde horko těžko. Když se bude učit plavat prsa, připomínejte, že je nutné mít prsty u sebe. Při klasickém kraulovém kopání je třeba, aby byly nohy napnuté a celé tělo nakloněné dopředu. U znaku je důležité správné noření ruky do vody. Zamezit zbytečnému stříkání vody do obličeje, docílíte toho tak, že budete dávat pozor, aby šla ruka do vody malíkem. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies