Vhodná strava pro děti školního věku

Nepravidelnost je největším prohřeškem ve stravování dětí. Ovšem o jídelníčku nerozhoduje dítě, ale jeho rodiče. To oni jsou zodpovědní za to, že dítě bude dostávat vyváženou, pestrou stravu v odpovídajícím množství.

Žena krájí zeleninu, děti pomáhají

Nejčastější chyby ve stravování dětí

Je prokázáno, že až polovina dětí školního věku vynechává jedno nebo více z pěti doporučovaných jídel. Velmi skromně je také v jejich stravě zastoupeno ovoce, zelenina a mléčné výrobky. Výzkumy také prokázaly, že v současné době jsou v dětském jídelníčku velmi hojně zastoupeny smažené pokrmy, jídla z fast-foodu, sladkosti a sladké nápoje.

Jděte svému potomkovi příkladem

Pokud ignorujete ovoce a zeleninu, nedivte se, že je vaše dítě také odmítá. Pijete-li výhradně sladké nápoje, nečekejte, že se dítě spokojí s neslazeným ovocným čajem. Dítě zkrátka kopíruje stravovací návyky v rodině. Pokud Vám tedy na potomkovi skutečně záleží a chcete, aby se stravoval správně, jděte mu příkladem. I vám zdravý jídelníček prospěje.

Zakazovat bychom svému potomkovi neměli bonbóny, čokoládu, hranolky a ani třeba kolu – ovšem jen výjimečně a v rozumném množství.

Kalorický příjem v závislosti na věku

Kategorie dětí mezi 1. a 3. rokem by měla za den zkonzumovat zhruba 1300 kcal, mezi 4. až 9. rokem 1800 kcal. U chlapců ve věku 10 až 12 let by se měl denní kalorický příjem pohybovat okolo 2200 kcal, u dívek ve věku 10 až 12 let 2000 kcal. Nízký příjem může zpomalit růst a negativně ovlivnit imunitu.

Jak naučit dítě pravidelně jíst

Dítě by mělo jídlo konzumovat v klidu, bez spěchu, stresu a také křiku. Mělo by si zvyknout na určitý řád a snažit se jej vždy dodržovat. Nikdy dítě nenuťte jíst to, co mu nechutná. Pokud mu něco nechutná, tak se vždy snažte najít kompromis – nikdy za to na něj nekřičte a netrestejte jej. Ideální je, když se dítě už od útlého věku může podílet na jeho přípravě – bude si jídla více vážit a bude mít k němu pozitivní vztah.

Co vše by měl obsahovat zdravý dětský jídelníček?

  • mléčné výrobky – nejlépe při každém jídle, nejméně jednou denně
  • maso, ryby, vejce - minimálně jednou denně
  • ovoce a čerstvá zelenina - několikrát denně
  • přílohy (těstoviny, brambory, rýže, vařená zelenina) a pečivo - alespoň jednou denně
  • denně dostatečný příjem tekutin

Strava pro děti do tří let

Přikrmování dětí

Výživa a hygienické potřeby novorozence

Vegetariánská strava během těhotenství a kojení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies