Obyčejná nevolnost
Snědli jste něco špatného nebo těžkého pro váš žaludek a ten se vám teď snaží ukázat zač je toho loket? Možná v tom byl i alkohol, nebo daleká cesta autem či lodí. Se vším si poradí zázvor. Mějte s sebou první pomoc v podobě zázvoru vždy při sobě. Lidé proti nevolnosti cucají zázvorový kořen už několik tisíc let a pomáhal, proč by tedy nepomohl nám? Zvolte kapsle, tobolky, kandovaný zázvor nebo čaj. Pokud vás čeká cesta, začněte se zázvorovou terapií už tak tři nebo čtyři hodiny dopředu.
Pro cestovatelskou nevolnost bude nejlepší kandovaný zázvor nebo sirup. Sirup můžete užívat po lžičkách nebo jej nařeďte vodou a máte dobré pití na cestu.
Těhotenská nevolnost
V tomto případě je účinek zázvoru také potvrzený vědou a to z Thajska. Těhotné ženy tady užívaly čtyřikrát denně zázvorové kapsle a těhotenská nevolnost u většiny z nich vymizela do několika dnů. Chcete-li kapsle v těhotenství užívat, raději se poraďte se svým ošetřujícím lékařem, ale bez obav můžete pít zázvorový čaj, lízat zázvorové lízatko, pocucávat kandovaný zázvor a hasit žízeň zázvorovou limonádou. Pozor, mějte na paměti, že v těhotenství by žena neměla přijímat více než jeden gram šušeného zázvoru a čtyři gramy čerstvého zázvoru.
Náročná chemoterapie
Zázvor je schopen během chemoterapie zabraňovat zvracení a to až o 40 %. Tento průzkum prováděli na Floridě a největšího úspěchu dosáhli s denní dávkou půl gramu a jeden gram zázvoru. Aby účinek byl stoprocentní, je třeba dávku opakovat nejpozději po 24 hodinách, později účinek opadá.
Udělejte si vlastní zázvorový sirup
Kupte čerstvý zázvor cca 750 g, dále si připravte 600 g cukru krupice, 250 ml kukuřičného sirupu a jeden citron.
Zázvor důkladně oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Nudličky vložte do většího hrnce, zaljte vodou, tak aby byly zcela ponořené. Nudličky vařte asi dvacet minut, poté přisypte třetinu krupicového cukru. Až se cukr rozpustí, hrnec odstavte a nechte přes noc uležet. Druhý den povařte zázvor s cukrem asi patnáct minut, teď přidejte oloupaný citron a kukuřičný sirup. Směs opět povařte čtvrt hodiny a nechte přes noc odpočinout. Třetí den zázvor opět přiveďte k varu, přisypte druhou třetinu cukru a nechte půl hodiny probublávat na mírném ohni. Nakonec přisypte zbytek cukru, až se cukr rozpustí, hrnec odstavte. Přichází poslední den odpočinku před plněním horkého sirupu do sklenic. Zázvorový sirup uchovávejte s chladu a temnu.
Diskuze