Kalorické tabulky potravin

Snažíte se zhubnout a nevíte, jaká potravina má kolik kalorií? Tyto kalorické tabulky přinášejí kalorické hodnoty některých druhů potravin. Při sestavování jídelníčku Vám pomohou mít pod kontrolou denní přísun energie.

Umyté jahody v červené míse

Kalorická tabulka mléčných výrobků

100 g potraviny kCal KJ
Polotučné mléko 45 200
Plnotučné mléko 65 280
Odtučněné mléko 40 170
Tučný tvaroh 175 740
Odtučněný tvaroh 75 315
Bílý odtučněný jogurt 30 135
Ovocný jogurt 95 405
Tvarohový ovocný dezert 100 420
Tvarohový ovocný dezert light 50 210
Zakysaná smetana 170 700
Podmáslí 35 145
Smetana ke šlehání 320 1335
Šlehačka ve spreji 340 1410
Cihla eidam 260 1080
Tavený sýr 45% 230 965
Tavený sýr 30% 185 780
Tvarůžky 135 570

Mléčné výrobky - tipy

Mléčné produkty všeobecně snahám o hubnutí nijak nebrání, ale samozřejmě musíte dobře vybírat. Pokud možno nevybírejte plnotučné produkty, ale pokud budete dodržovat pravidlo, že minimálně dvakrát týdně dopřejete svému tělu nějaký pohyb, není třeba se vždy uchylovat k odtučněným výrobkům.

Ze sýrů dávejte přednost tvrdým, ideálně typu mozzarella.

Kalorická tabulka masa

100 g potraviny kCal KJ
Slepice 190 790
Kuře 80 320
Husa 250 1150
Krůta 120 500
Králík 120 470
Hovězí libové 160 670
Zajíc 80 320
Jehněčí 180 745
Vepřové 290 1220
Telecí 120 505
Srnčí 70 280
Vnitřnosti (průměr) 145 600

Maso - tipy

Chcete zhubnout a přitom nesnášíte vegetariánskou stravu? Nezoufejte, postačí vybírat libovější kousky masa a hlavně si je nedopřávat před večeří.

Potravinová pyramida - základ zdravé výživy

Kalorická tabulka masných výrobků

100 g potraviny kCal KJ
Vepřová šunka 360 1520
Drůbeží šunka 115 480
Šunkový salám 185 785
Vysočina 460 1940
Poličan 440 1830
Uherák 495 2060
Tlačenka 290 1220
Kabanos 200 850
Špekáčky 325 1355
Jemné párky 210 910
Drůbeží párky 175 740
Moravská klobása 280 1155
Čabajka 520 2180
Debrecínská pečeně 290 1220
Uzená krkovice 400 1640
Uzený bůček 540 2240

Masné výrobky - tipy

Jakékoliv svátky přináší nejen radost z chvíle oddechu, ale také strach z toho, co zase v nestřežené chvíli vydolujeme z lednice. A odolat takovým dobrotám není vždy jednoduché. Zapomeňte na rady o odříkání. Postačí podpořit svůj organismus správnou kombinací minerálů a antioxidantů, které jej pročistí. Vaše tělo si pak s náporem tuků poradí samo a mnohem lépe.

Kalorická tabulka vajec

100 g potraviny kCal KJ
1 ks vejce 76 325
Bílek 15 60
Žloutek 65 265

Kalorická tabulka ryb

100 g potraviny kCal KJ
Rybí filé 75 315
Makrela 115 470
Kapr 90 385
Sardinky v oleji 350 1410
Zavináč 225 905

Kalorická tabulka pečiva

100 g potraviny kCal KJ
Pšeničný chléb 270 1125
Pšeničný chléb celozrný 230 990
Rohlík (40 gramů) 125 495
Dalamánek (60 gramů) 160 675
Grahamový chléb 355 1505
Vánočka 350 1460

Kalorická tabulka luštěnin

100 g potraviny kCal KJ
Čočka 320 1370
Fazole 335 1380
Hrách 340 1390
Sója 450 1870

Kalorická tabulka tuků

100 g potraviny kCal KJ
Máslo 755 3115
Pomazánkové máslo 335 1405
Flora 630 2645
Ztužený tuk pokrmový 865 3625
Hera 740 3100
Olej 785 3305
Anglická slanina 555 2325

Kalorická tabulka cukrovinek

100 g potraviny kCal KJ
Cukr 385 1605
Mléčná čokoláda 535 2235
Hořká čokoláda 530 2220
Čokoláda na vaření 515 1975
Laskonka 90 380
Kremrole 230 970

Cukrovinky - tipy

UŽ JSTE JI ZASE CELOU ZBODLA? Jak se to mohlo stát? Čokoládě a cukrovinkám prostě neodolá drtivá většina lidí. Zkuste tedy sladkost, která vám neublíží a zároveň potlačí chuť na další sladkosti.

Kalorická tabulka ovoce

100 g potraviny kCal KJ
Jablko 50 210
Banán 60 245
Hruška 50 215
Pomeranč 30 130
Mandarinka 50 195
Grep 40 170
Citrón 23 96
Broskev 40 170
Meruňka 45 180
Kiwi 55 230
Jahoda 35 150
Třešeň 55 225
Višeň 60 250
Švestka 60 250
Ananas 50 215
Hroznové víno 60 255
Rybíz 55 240
Meloun 15 65

Kalorická tabulka zeleniny

100 g potraviny kCal KJ
Brambory 80 335
Rajčata 25 95
Paprika 20 80
Mrkev 35 140
Cibule 40 165
Česnek 110 460
Okurky 15 50
Celer 25 110
Brokolice 30 135
Špenát 20 75
Pórek 30 125
Ředkvičky 15 55
Kedlubny 25 105
Květák 20 80
Hlávkový salát 15 50
Hrách 40 170
Kapusta 35 155
Fazolové lusky 35 150
Cuketa 20 75
Červené zelí 30 135
Bílé zelí 20 80

Nadváha, obezita a kalorické pasti

Nadváha (BMI 25 až 30) a obezita (BMI vyšší než 30) vznikají, je-li příjem energie potravou zvýšený oproti výdeji, který bývá nedostatečný. Tato nerovnováha umožňuje přebývající energii ukládat ve formě tukové tkáně.

V praktickém životě to znamená vysokou konzumaci tuků a cukrů spojenou se sedavým způsobem života. To vede ke snížení výdeje energie fyzickou aktivitou i ke snížení tzv. klidového energetického výdeje (bazálního metabolizmu, na který se spotřebuje 50 až 60 % celkového výdeje). Bazální metabolizmus je energie, kterou organismus spotřebuje pro zajištění životních funkcí. Naše tělo umí tento klidový výdej regulovat a v případě hladovění (např. při nevhodné redukční dietě) i významně omezit.

Základem účinného hubnutí je omezit přísun kalorií, především těch „balastních” (zákusky, sladké nápoje, tučná masa a uzeniny atd.) Uvádí se, že k rychlé redukci vede dieta do 4200 kJ/1000 kcal. Vhodnější je však spočítat, kolik klient přijímá a tuto dávku snížit o 2000 kJ/500 kcal. Tohoto snížení nejsnáze docílíme, když omezíme příjem tuků (hlavně těch skrytých), neboť 1 g tuku dodá zhruba dvakrát více energie než cukr (1g tuku = 39 kJ/9 kcal, 1 g cukru = 17kJ/4 kcal, ale pozor 1 g alkoholu = 29 kJ/ 7 kcal).

Hubneme s přírodními prostředky

10 důvodů proč zhubnout

Nejhorší diety - TOP 3

Kalorie od A do Z

Jednodenní diety - TOP 3

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

© 2025 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies Všeobecné obchodní podmínky