Potravinová alergie – jak vzniká?
Potraviny, které se vyskytují v přírodě, jsou obvykle zdraví neškodné. Potravinovou alergii způsobují především látky, které byly do potravin uměle přidány.
Alergie na potraviny – jak lze zjistit?
Po požití potraviny, na kterou máte alergii (nebo na látku v potravině obsaženou) se dostaví alergická reakce. Může jí být svědění kůže, vyrážka, otoky na těle či bolesti břicha. Na druhé straně však tyto projevy mohou být i důsledkem jiných obtíží, proto se raději poraďte s lékařem. Ten potravinovou alergii potvrdí nebo vyvrátí alergenovými testy.
Alergie na potraviny - příznaky
- chronická rýma, zahlenění
- kašel a dušnost, astma bronchiale
- kožní projevy (vyrážky, kopřivka)
- otoky na těle
- bolesti břicha, průjem
- nateklá oční víčka
- zánět spojivek
- bolesti hlavy, migréna
- pálení sliznice úst a hrdla
Potravinovou alergii může způsobit
- kravské mléko
- sója
- obiloviny
- ořechy
- některá zelenina nebo ovoce, např. celer a rajčata
- ryby, korýši
- hořčice a některé druhy koření
- konzervanty
- potraviny prodávané v rychlých občerstveních (hamburgery, hranolky, zmrzliny)
Alergická reakce může být vyvolána, přestože je jinak konkrétní druh potraviny velmi zdravý.
Alergie na potraviny a její nebezpečí
I když se budete hlídat, abyste se „zakázaným” látkám vyhnuli, můžete je požít i bez vašeho vědomí. Alergeny se totiž skrývají i tam, kde by jste je nečekali, např. oříšky v ovocné zmrzlině nebo sója v šunce. Potravinová alergie se může projevit i silnou anafylaktickou reakcí, která může člověka ohrozit na životě.
Alergie na potraviny – jak se chránit?
Kromě toho, že se budete vyhýbat „zakázaným“ potravinám, je třeba probrat s alergologem dietní opatření a nechat si předepsat léky, které v případě alergické reakce užijete.
Potravinová alergie v dětství a dospělosti
Potravinovými alergiemi trpí hlavně děti, které mají citlivější organismus. Se zvyšujícím se věkem se může alergie zmírnit, ve výjimečných případech i úplně zmizet.
Diskuze