Bobkový list pochází z vavřínu
Kateřina Řehořová
11.07.2006
V dobách Antiky byl vavřín, ze kterého bobkový list pochází, považován za posvátnou rostlinu. Hlavy vítězů starořeckých olympijských her slavnostně zdobily vavřínové věnce. Dnes je bobkový list uznávaným kořením.
Bylinky a koření: bobkový list
Bobkový list pochází z vavřínu pravého. Ten roste ve Středomoří a subtropických oblastech. Má nahořklou chuť a specifické aroma. Čím jsou listy čerstvější, tím jsou zelenější. Není dobré skladovat doma listy déle než jeden rok. Objevují-li se na listech skvrny, nejsou kvalitní.
Bobkový list a léčivé účinky
Bobkový list a použití v kuchyni
Bobkový list se používá do polévek, smetanových omáček, gulášů, rajčatových pokrmů, k nakládání zeleniny, hub, ryb a zvěřiny. Nejlépe vyniká v jídlech nakyslých. Bobkový list se nesmí dlouho vařit, jinak hořkne. Mletý se přidává až do hotového pokrmu.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
4.0
Počet:
1
Nejlepší:
4
Nejhorší:
4
Diskuze