I když si to v našich zeměpisných šířkách málokdo uvědomuje, tak je kokos významnou světovou olejninou. Tím spíše, že jeho olejové tajemství je ukryto pod názvem kopra, který ovšem nemá nic společného s naším koprem. Jedná se o bílou dužnatou hmotu získanou z kokosových ořechů.
Kokos – co obsahuje
- 60 – 67% tuku
- 20% glycidů
- 8% proteinu
- 6% vody
Kokos a jeho historie
Kokosovník se pěstuje více jak 3000 let. V takové Indii ho znali již kolem roku 1000 př. n. l. Lidé ze střední Evropy se o něm dozvěděli až v 16. století a to buď z antických spisů či z dobových cestopisů a kronik.
Kokosovník ořechoplodý
Kokosovník je až 30 metrů vysoká palma s přímými nebo prohnutými kmeny a více jak 5 metrů dlouhými listy. Nejčastěji je k vidění na mořském pobřeží a je nenahraditelnou plodinou tropickou a polotropickou plodinou. O kokosovníku se říká, že je užitečný 365 dní v roce nebo na 999 způsobů.
Ze skořápek se soustružily knoflíky i misky, z listů se připravuje salát, ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí alkoholický arak.
Kokos jako mořský ořech
Kokosový ořech byl také nazýván jako mořský ořech. Jeho plody dobře plavou, slaná voda jim nijak neuškodí a samy se tak na mořských vlnách šířily z ostrova na ostrov. Tato schopnost kokosů překonat vodní cestou opravdu velké vzdálenosti, svedla už mnoho vědců k hledání původního domova kokosovníku. Každá teorie byla jiná a vybrala si jiný světadíl, což znamená, že skutečný původ kokosů zůstane neodhalen.
Diskuze