Žemličky – jednoduchý pamlsek
Kateřina Řehořová
11.07.2006
Žemličky podle známé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové jsou jednoduché na přípravu a nenáročné na ingredience. Můžete si je udělat doma kdykoliv vás bude honit mlsná a pochutnat si na nich v teplém nebo i studeném stavu.
Žemličky a ingredience
- 1 veka
- trochu mléka nebo smetany
- povidla nebo jiné zavařeniny
- 1 vejce
- strouhanka
- cukr
Žemličky a postup
Veku nakrájejte na tenké plátky (můžete použít i rohlík nebo housku), smočte v mléce (znáte účinky mléka?) nebo ve smetaně. Jeden plátek namažte povidly nebo jinou zavařeninou (třeba vlastní), druhý na něj položte a takto pokračujte až budete mít slepené všechny plátky. Plátky pak namočte v rozkvedlaném vejci, obalte ve strouhance a usmažte dozlatova. Hotové žemličky posypte cukrem. Podávat je můžete teplé i studené.
Žemličky s povidly – autor receptu
Recept na tento pamlsek pochází od nejznámější kuchařky v české historii, Magdaleny Dobromily Rettigové.
Magdalena Dobromila Rettigová
je známá především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Do svých 18 let česky neuměla, jazyku se naučila až díky manželství s J. A. Rettigem. Spolu s ním se v Litomyšli věnovala buditelské činnosti a ženy povzbuzovala ke správnému hospodaření a péči o manžela. Její kniha vydaná v roce 1826 se prodávala více než 100 let a známá je dodnes.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
3.0
Počet:
1
Nejlepší:
3
Nejhorší:
3
Diskuze