Mineralfit.cz

Afty neboli aftózní stomatitida

Kateřina Řehořová
Afty postihují ve větší míře ženy a mladší populaci. Objevují se u žen před menstruací nebo v důsledku stresu. Věděli jste, že vznik aft ovlivňuje i citlivost na některou ze složek zubních past?
Rizikové skupiny pro vznik aft mladí lidé ženy v důsledku působení hormonů před menstruací lidé ve stresu nebo se soustavnou zátěží Proč afty vznikají Výskyt aft ovlivňuje podvýživa nedostatek kyseliny listové a železa nedostatek vitamínu B12 citlivost na některé složky zubních past a ústních vod citlivost na některé potraviny (ořechy, kyselá jídla) Další rizikové faktory zlozvyk zkousávání tváří a rtů zubní protézy rovnátka žvýkání tabáku kouření Afty - jak je poznáte Projevy aft počínají řezavým a pálivým pocitem, někdy i necitlivostí v místě budoucích vřídků. Během jednoho dne se vyvinou malé vřídky, většinou na rtu nebo tváři, někdy na patře a jazyku.
Afty a jejich příznaky pálivá bolest na postižených místech ústní sliznice jeden a více bílých či žlutých vřídků s červeným okrajem může se objevit otok lymfatických uzlin na krku projevy jako zvýšená teplota a malátnost Běžné afty do 0,5 cm Běžné afty nepřesahují velikost 0,5 cm v průměru. Běžné afty se zahojí bez jizvy během deseti dnů. Ačkoliv nejsou nijak závažným onemocněním, mohou dost bolet a téměř znemožnit mluvení a příjem potravy.
Velké afty někdy nemizí Velké afty někdy nemizí celé týdny a zůstávají po nich často jizvy.

Afty běžné i velké mají sklon se dvakrát až třikrát během roku objevovat znovu.
Afty - jak si pomoci bez lékaře Dokud se afty nezhojí, vypusťte z jídelníčku hodně kyselá a kořeněná jídla, zvláště rajčatovou a citrusovou šťávu. Od bolesti si přechodně pomůžete cucáním kousku ledu a před každým jídlem si potřete místo ochrannou pastou. Pro první pomoc při výskytu aft vyzkoušejte i různé bylinné ústní vody (poradí vám v lékárně).

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.