Mineralfit.cz

Airsoft - hra na vojáky

Kateřina Řehořová
Airsoft je jakási hra na vojáky, kdy se používají repliky plynových nebo elektrických zbraní, které vystřelují dávku či snopečky. Nejde však o velmi známý paintball, střílí se plastovými kuličkami.
Airsoft – typy zbraní Elektrické zbraně

Elektrická zbraň určená na airsoft má dostřel průměrně 45 – 50 metrů. Pohon má zajištěný malým elektromotorem, který je napájen baterií. Elektrické zbraně používají vysokokapacitní zásobník (točák). Ceny se pohybují od 9 000 Kč do 15 000 Kč.

Plynové zbraně

Dostřel plynových zbraní, které se pro airsoft používají, je zhruba stejný jako u zbraní elektrických. Jejich pohon je stlačený plynem, který se plní do zásobníku. Tento typ zbraní je poloautomatický, ale existují i s automatickým režimem střelby. Ceny plynových zbraní se pohybují od 2 000 Kč do 6 000 Kč.

Manuály

Dostřel těchto zbraní je viditelně nižší než u elektrických či plynových zbraní, asi jen 15 – 35 metrů. Pohon je, jak už z názvu vyplývá, manuální, což znamená, že se před každým výstřelem musí natáhnout. Dávka u manuálu není možná.

Airsoft – pravidla K boji jsou povoleny pouze zbraně určené na airsoft. Bez ochranných brýlí je airsoft zakázán. Žádné konání nebo činění nesmí ohrožovat zdraví či lidský život. Žádná zbraň určená na airsoft ani pyrotechnika nesmí ohrožovat zdraví či lidský život.

Hráč, který je zasažen, musí odejít na předem smluvené místo a tam zůstává určitý čas (podle dohody). Při odchodu musí mít zdviženou zbraň nad hlavou a sejmutou pokrývku hlavy.


V airsoftu se považuje za zásah dotkne-li se kulka hráče přímo (ne odrazem). Jestliže bude zasažen visící oděv, batoh,vlasy aj. musí se hráči domluvit. V případě, že se útočník dostane tak blízko, že by byl zásah 100%, nemusí střílet. Stačí jen, když oběť plácne rukou nebo hlavní zbraně.


Zásah do helmy je neplatný. Ovšem zásah do zbraně je platný a hráč si ji může vyměnit za jinou. Dále je platný zásah do brýlí. Neprůstřelné vesty se neuznávají.

Airsoft – výzbroj a výstroj Tmavě zelený baret Zelená, tříotvorová kukla Tričko s krátkým rukávem Polní uniforma Opasek Černé kanady Ochranné brýle
Dalekohled Vysílačka Batoh Polní láhev Zásobníky Zbraň Airsoft – slovník základních pojmů PMR (Personal mobile radio) – vysílačka, která je pro airsoft téměř nezbytná
NBB (Non blow back) – plynová zbraň bez systému BlowBack
GBB (Gas blow back) – plynová zbraň se systémem BlowBack
BlowBack – zařízení u plynových pistolí, jež umožňuje zpětný pohyb závěru při střelbě
CQB (Close quarter battle) – boj airsoftu v uzavřených prostorách
AEG (Automatic Eletric Gun) – automatická elektrická zbraň
Semi / Auto – Jednotlivé rány / Automatický mód střelby
Hop – up – zažízení dávající kuličce zpětnou rotaci
Točák – velkokapacitní zásobník pro AEG
Tlačák – tlačený zásobník pro AEG

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.