Mineralfit.cz

Akné - co vše jej může zhoršit?

Kateřina Řehořová

Akné je onemocnění mazových žláz, které se projevuje černými tečkami, zanícenými pupínky a červenými místy. Vyskytuje se nejčastěji na obličeji, dále pak na hrudníku, zádech a dalších částech těla. Víte, co vše může zhoršit akné?

Nevhodně zvolená kosmetika

Pro osoby trpící akné není vhodná kosmetika obsahující vazelínu, lanolín či olej. Také používání lihových roztoků může vést k nadměrnému vysušení pleti a podpořit vznik akné.

Jak si správně čistit pleť

Pleť si čistěte dvakrát denně. Používejte k tomu speciální pleťové gely nebo mléka určené pro aknózní pleť, které neobsahují alkohol. S jejich výběrem Vám může pomoci lékárník. Při ošetřování akné mějte vždy čisté ruce, případně používejte sterilní rukavice. Čas od času je také dobré použít pleťovou masku, která z pleti odstraní zastaralou kůži a hloubkové nečistoty.

Nevhodná strava

Mezi potraviny, které výrazně zhoršují stav akné patří smažená a tučná jídla, chipsy, uzeniny, čokoláda, pivovarské kvasnice. Nevhodná je také nadměrná konzumace mléka a mléčných výrobků.

Další příčiny, které zhoršují akné U žen se může akné zhoršit během období menstruace. Může za to nadměrná tvorba testosteronu (tedy mužského hormonu), jehož hladina během menstruace se velmi mění. Akné zhoršuje také kouření a nebo pobyt v zakouřených, případně prašných místnostech. Stres akné nemůže vyvolat, ale může ho zhoršit. Ani mechanické odstraňování (případně mechanické hloubkové čištění) akné není vhodnou volbou. Hrozí zde riziko výskytu jizev a také zvýšené riziko infekce. Pokud se akné objeví na zádech a nebo rukou, není vhodné nosit příliš těsné a neprodyšné oblečení. Mezi léky, které zhoršují akné, patří například léky na epilepsii či štítnou žlázu. Dále také hormonální antikoncepce, antidepresiva, steroidy, vitamíny B3, B6 a B12 mohou zhoršit jeho projevy.

Hodnocení: 2.0

Počet: 2

Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.