Mineralfit.cz

Alergie na slunce

Kateřina Řehořová

Alergie na slunce je nepříjemná kožní reakce po oslunění. Lidí, kterým slunce způsobuje nepříjemné vyrážky a svědění, bohužel přibývá. Touto nepříjemnou alergií trpí 20% populace, především mladších žen.

Alergie na slunce vznikne několik hodin nebo dní po působení slunce. Na pokožce se vytvoří zarudlé svědivé puchýřky, které se šíří zejména ve výstřihu, na pažích a ramenou. Zpočátku je vyrážka mimořádně silná a během léta, kdy je kůže na slunce už trochu zvyklá, postupně mizí až se docela ztratí.


Přibližně ze 70% jsou za alergii na slunce zodpovědné UV A paprsky, kdežto UV B záření hraje malou roli. Dále se na alergii na slunce podílejí volné radikály, které na buňky dorážejí.

Tři typy alergie na slunce Malorka akné Fotoalergická reakce Polymorfní sluneční dermatóza Malorka akné

Malorka akné svým vzhledem připomíná běžné akné. Na jeho vzniku se podílí vzájemná reakce slunečního záření a některých chemických látek, které se vyskytují v některých opalovacích a kosmetických prostředcích.

Fotoalergická reakce

Fotoalergická reakce je způsobena vzájemným působením slunečního UV záření a některých rostlin (citrusy, petržel, celer) nebo léků (antibiotika, antirevmatika).

Polymorfní světelná dermatóza

Polymorfní světelná dermatóza je nejčastější forma alergie na slunce. Vzniká působením UV A paprsků.

Alergie na slunce – příznaky Zarudlé puchýřky a pupínky, zejména ve výstřihu, na pažích a ramenou Kožní zarudliny Svědivé rudé skvrny Alergie na slunce – léčba Antialergické léky Antidepresiva – u silně svědících projevů Antimalarika – u těžkých forem Alergie na slunce – prevence Používání přírodních opalovacích prostředků s vyšším ochranným faktorem Zvýšený příjem betakaroténu – zejména v ovoci a zelenině Nevystavovat se slunci, při užívání léků nebo jiných látek, způsobujících alergické reakce Jak se chránit proti sluneční alergii

Chemické látky obsažené ve většině opalovacích prostředků jsou jednou z nejčastějších příčin vzniku alergie na slunce. Tomu však můžete předejít používáním přírodních opalovacích prostředků s vyšším ochranným faktorem. Před podrážděním ze slunce nás chrání řada rostlin a bylin, velmi účinné jsou například výtažky v rostliny Aloe Vera. Nejen že působí jako ochrana proti slunečnímu i UV záření, ale zároveň pokožku zklidňuje a má antibakteriální, antimykotické, antiseptické i dezodorační účinky.

Aloe Vera – ochrana proti slunci

Aloe Vera celkově chrání naši kůži a je proto výborným pomocníkem i pro ty z nás, kteří alergií na slunce netrpíme. Na dovolené v exotické zemi nás může zastihnout nepříjemná vyrážka, přestože se jindy opalujeme bez potíží. Naše pokožka se vždy nedokáže přizpůsobit změně prostředí včetně intenzivnějšího slunečního záření, než se vyskytuje v našich zeměpisných šířkách.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.