Mineralfit.cz

Anorexie a bulimie u dětí

Kateřina Řehořová
Přijetí vlastního těla i poruchy s příjmem potravy jsou zásadně ovlivněny prostředím rodiny. Anorexie a bulimie se objevuje u dětí spíš tišších, hodných. Neproblémové děti mají k poruchám s příjmem potravy větší sklon než ty zlobivé.
Poslední desetiletí narůstá počet případů anorexie a bulimie u dětí. A důvod? Souvisí to s tím, jak se daří v konkrétních rodinách plnit vývojové úkoly spojené s osamostatňováním dětí z rodiny.
To, jak vnímáme a přijímáme své tělo, je silně ovlivněno tím, jak nás vidí ostatní.

Proč je riziko anorexie a bulimie vyšší u děvčat? Poruchy příjmu potravy bezprostředně souvisejí se vztahy v rodině a dívky a ženy jsou mnohem citlivější na jejich nedostatky než chlapci a muži.
Chlapecké příznaky a nemoci souvisejí spíše se soutěživostí a zaměřením na výkon. Mohou se objevit somatické obtíže i psychické obtíže. Dobrý kontakt rodičů s dětmi, ve kterém je dost prostoru pro vyjadřování emocí je základem. Když zjistíte anorexii či bulimii u svého dítěte Projevy poruchy příjmu potravy Poruchu příjmu potravy malého dítěte jako rodiče rychle zpozorujete (děti jsou ještě většinou málo samostatné ve výběru a přípravě stravy). U větších dětí mohou poruchy příjmu potravy dlouhodobě unikat pozornosti. Zvláště v případech, kde prvotním impulsem poruchy je reakce na poznámky okolí k váze dítěte.
Snaha o redukci hmotnosti, zpočátku rodinou podporovaná, přechází do extrému a rodina se často přizpůsobuje patologickému chování dítěte. Impuls pro léčbu dítěte Často si až lidé z okolí, obvodní lékař začnou uvědomovat, že není něco v pořádku. Při návštěvě lékaře a vyloučení organického onemocnění je nutné vyšetření psychologem, popř. psychiatrem. Charakteristika onemocnění Dítě slibuje, brání se vyšetřením, lže, podvádí, chrání si své návyky. Rezignace však není řešením. Rozvíjející se změny v organismu mohou dítě závažně ohrozit na životě. Léčba anorexie a bulimie dítěte Ambulantní léčba byla neúspěšná? Potom je nutná hospitalizace. Dítě je většinou nutné vytrhnout ze zavedeného prostředí, ze zaběhnutých a často již i patologických návyků. Základem úspěchu je spolupráce celé rodiny s psychologem či psychiatrem. Léčba dětí s poruchou příjmu potravy vyžaduje velkou trpělivost.

Nenechte projevy onemocnění recidivovat a přetrvávat do dospělosti, pak jsou často jen v rukou "postiženého".

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.