Mineralfit.cz

Autostop - jak stopovat

Kateřina Řehořová
Autostop - pro někoho dobrodružství, nutnost, životní styl, svoboda. Jiní nemají dostatek odhodlání ke stopování, neláká je to. Existují však způsoby a rady jak se co nejrychleji dostat k vytyčenému cíli?
Autostop Stopování bude mít stále své zastánce i odpůrce. Někteří nedají na stop dopustit. Jsou to vyznavači dobrodružství, nespoutanosti a nejekologičtějšího cestování. Trochu ještě toho adrenalinu.
Autostop – jak začít? Nejcennější rady předávají zkušení stopaři, kteří v tom už „umějí chodit“. Každý má své triky, které zaručeně fungují. Na začátku stojí především odhodlání překonat psychickou bariéru.
Autostop – kde stopovat Existují určitá pravidla a zásady, kterých je dobré se držet.
Řidič musí mít kde zastavit.
Stopař musí být dobře viděn, aby se řidič stačil rozhodnout.
Nevhodná jsou místa, kde řidič nesmí zastavit, kde je upoutána jeho pozornost, cesta do kopce apod.
Jako optimální se jeví naopak místa u autobusové zastávky, za přehlednou zatáčkou, za benzínovou pumpou, v místě, kde může řidič bezproblémově zajet ke krajnici.
Autostop – v jakém složení? Nedoporučuje se stopovat více než ve dvou. Pokud je vás více, rozdělte se.
Nejsnáze a nejrychleji odjede jedna holka, dvě holky však mají šanci taky.
Ve složení holka – kluk odjedete, ale budete čekat o něco déle.
Nejdéle bude čekat samotný kluk (popř. více kluků).
Otázkou zůstává jestli je vhodné, aby sama holka stopovala. Přece jen určitá rizika zůstávají, záleží především na povaze a odvážlivosti.
Autostop – hraje roli vzhled? Ačkoli se zdá, že zevnějšek není tak podstatný, je pravdou, že to je právě to, co rozhodne u řidiče. „Nevábný“ vzhled asi spíše odradí. Navíc stopování trvá mnohem déle.
Stopař by měl mít zejména slušné a čisté oblečení. Ideální je vizáž studenta jedoucího na víkend domů. Nepůsobí dobře ani příliš velký batoh a mnoho zavazadel.
Zkuste působit příjemným, uvolněným a sebejistým dojmem.
Autostop – jak se chovat k řidičům Základním pravidlem je, aby se člověk choval slušně. Tak jak působíme a jak se chováme, se nám také vrací.
Navíc i během krátké cesty se mohou navázat kontakty a přátelské vazby. A také pravděpodobnost, že bude řidič brát další stopaře se zvyšuje, když z vás bude mít příjemný pocit.
Nezapomeňte dorazit k autu co nejdříve a několikrát slušně pozdravit a poděkovat. Na místě je vždy vykání.
Snažte se odpovídat na otázky a udržovat konverzaci – pokud to řidič vyžaduje. Někteří řidiči ale raději mlčí. Autostop – kam? Nesnažte se celou delší trasu ujet jedním autem, nebývá to obvyklé. Složitou trasu si rozdělte na několik úseků.
Volte nejfrekventovanější trasy a místa, kam lze dorazit.
Nenechávejte se vyhodit na málo frekventovaných silnicích daleko od cíle.
Berte si s sebou automapu, ať se při jízdě můžete rozhodovat, kde vystoupíte.
Stopujte na výpadovkách nebo na silnicích, u nichž je zřejmé, kam míříte.
Autostop – stopovací cedule Stopovací cedule se osvědčila řadě stopařům. Jak to funguje: na tvrdý větší papír si napíšete velkými písmeny místo, kam se chcete dostat. Konvenčně se používají okresní poznávací značky, zkratky jmen a mezinárodní značky států.
Je lepší uvádět vždy větší město – je tu větší možnost přiblížení se cíli.
Autostop – jak to vydržet Ne vždy se podaří, že budete na vytyčeném místě tak, jak jste předpokládali. Chce to však zachovat si optimismus a vědomí nečekaných možností. Pokud vás hodinu nikdo nebere, vydržte. Nezapomeňte si všímat okolí a radovat se z volnosti. Dobrodružství, které na cestách zažijete, vám jistě řádně zakoupený cestovní lístek nenahradí.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.