Mineralfit.cz

Beskydy - lyžování, areály, běžecké trasy

Kateřina Řehořová

Moravskoslezské Beskydy jsou od roku 1973 chráněnou krajinnou oblastí, přesto jsou rájem nejen letních, ale také zimních sportů. Na své si přijdou jak začátečníci, tak pokročilí lyžaři a rodiny s dětmi.

Bílá v Beskydech patří k významným střediskům

Počet vleků: 4
Počet sjezdovek: 4
Poloha: 776 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená, černá

Lyžování na Bílé

Lyžařský areál se nachází na svazích kopce Zbojnická (776m. n. m.) asi 55 km od Ostravy směrem na hranici se Slovenskem na Bumbálce. Leží v malebném údolí říčky Bílá Ostravice. Patří k významným lyžařským střediskům v Beskydech. Kromě toho se zde také konají významné sportovní akce v republikovém i evropském měřítku. Areál tvoří sjezdové tratě vhodné pro začátečníky a děti, najdou se i vhodné terény pro pokročilé lyžaře. Zkrátka nepřijdou ani milovníci snowboardingu, pro které je připraven snowpark v jižní části areálu.

Doprava

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti vleku.

Bílá a běžecké trasy

Pro milovníky běžeckého lyžování jsou vhodné trasy vedoucí od horní stanice vleku na hřeben Moravsko-slovenského pomezí a upravovanou trasu od horní stanice vleku na jih směrem k Mezivodí.

Pustevny v Beskydech potěší i děti

Počet vleků: 9
Počet sjezdovek: 9
Poloha: 620 až 1098 m. n. m.
Obtížnost: modrá, červená, černá

Lyžování na Pustevnách

Lyžařské středisko Pustevny se nachází 6 km od Frenštátu pod Radhoštěm. Lyžařské terény jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro zdatnější lyžaře. Dostatek prostoru mají i děti na cvičných loučkách. Středisko je vybaveno dvousedačkovou lanovou dráhou, vleky a systémem technického zasněžování.
Rozhodně stojí za to sjet si na lyžích dvě dlouhé sjezdové tratě – a to 5 km dlouhou Knížecí cestu s převýšením 400 metrů, která spojuje Pustevny s Roztokou a tzv. Bratislavský okruh, který vede z Pusteven Knížecí cestou k chatě pod svahem Mladých, vyjede se vlekem nahoru a pokračuje po hřebeni okolo Cyrilky zpět na Pustevny ke Knížecí cestě.

Doprava

Autobusem se dá jet z Frenštátu přes Trojanovice do zastávky Ráztoka, kde je záchytné parkoviště. Dále pak lanovkou na Pustevny. Z prostřední Bečvy se dá dojet autobusem, nebo autem až na Pustevny.

Poustevny a běžecké trasy

K nejvyhledávanějším lyžařským běžeckým trasám patří nenáročná hřebenová trasa s výhledy do okolí, směrem na Radhošť (1129 m. n. m.) nebo na opačnou stranu směřující trasa na Martiňák. Další lyžařská běžecká trasa vede na chatu Mír. V okolí Pusteven bývají pravidelně upravovány i závodní okruhy standardních tratí střední obtížnosti a délek od jednoho do pěti kilometrů.

Soláň nabízí dva lyžařské areály

Počet vleků: 8
Počet sjezdovek: 5
Poloha: 860 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená, černá

Lyžování na Soláni

Na vrcholu Soláně v nadmořské výšce 860 m. n. m. leží areál TJ Rožnov pod Radhoštěm a areál Soláň - sedlo. Najdete zde sjezdovky všech stupňů obtížností, které jsou v případě nedostatku sněhu uměle zasněžovány. Sjezdovky jsou situovány na severních a východních svazích vrcholu Soláň a Gigula. Areál Soláň – sedlo disponuje třemi vleky. Na své si tu přijdou především rodiny s dětmi.

 

Doprava

Do této oblasti se dá dostat po silnici z Rožnova pod Radhoštěm ve směru na Velké Karlovice.

Soláň a běžecké trasy

Vyzkoušejte běžeckou hřebenovou stopu směr Horní Bečva – Bumbálka v délce 8 km. Výchozím místem je chata Na Bartáku.

Velké Karlovice a lyžařský areál Razula

Počet vleků: 3
Počet sjezdovek: 3
Poloha: 850 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená

Lyžování v lyžařském areálu Razula

Ski areál Razula se nachází v srdci Beskyd v obci Velké Karlovice. V nadmořské výšce 850 metrů leží v obci Velké Karlovice poměrně nový ski areál s jednou z nejdelších sjezdovek Beskyd. Je zde velmi kvalitní zázemí jak pro lyžaře, tak běžkaře. Na své si přijdou lyžaři s nejrůznějším stupněm zdatnosti. Večerní lyžování má tady také své kouzlo, navíc nechybí velkoplošná projekce, kdy můžete přímo na lyžích sledovat hudební a sportovní přenosy. Nechybí ani sjíždění zasněženého svahu na speciálních člunech – tzv. snowtubing. Lyžování lze spojit i se zálibou v motorkách.

Doprava

Třetím rokem bude dopravovat lyžaře do Velkých Karlovic skibus Razula. Na trase Kroměříž – Zlín – Vsetín – Velké Karlovice bude jezdit každý víkend.

Velké Karlovice a běžecké trasy

Velké Karlovice jsou také rájem běžkařů, protože denně jsou upravovány běžecké stopy. Vyrazit na běžky můžete klidně i na Silvestra! Na zajímavé hřebenové tratě se napojíte z horní stanice vleku Razula a již nemusíte překonávat výškový rozdíl. Hřebenovou trasou se tak lze dostat až na Kasárnu.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.