Mineralfit.cz

Břišní koliky u dětí

Kateřina Řehořová
Pokud si vaše dítě stěžuje na silné bolesti břicha a stáčí se do klubíčka, může jít o příznaky břišní koliky. Často se opakující křeče však mohou signalizovat i závažné onemocnění dítěte.
Břišní koliky jsou náhlé prudké bolesti břicha u dětí většinou mezi třetím a desátým rokem v oblasti kolem pupku. Dítě se během záchvatu stočí do klubíčka a je plačtivé. Po několika minutách bolesti samy odezní a dítě je zase v pořádku.
Příznaky břišní koliky bledost a pláč silné bolesti břicha nevolnost, někdy i zvracení
Příčiny vzniku koliky Bolesti vznikají křečovitým stažením svalstva tlustého střeva. Těmito stahy organismus většinou reaguje na stresující situaci dítěte, kdy má např. strach ze školy nebo z reakce rodičů na špatnou známku. Příčinou křečí však mohou být i poruchy zažívání nebo infekce.
Léčba břišní koliky Rodiče by se měli pokusit dítě utěšit, ujistit, že bolesti přejdou a nechat jej odpočinout. Pomoci mohou teplé obklady břicha a fenyklový čaj. V případě opakovaných záchvatů navštivte lékaře. Zvláště je-li bříško dítěte napnuté a citlivé na tlak, může jít o příznak závažnějšího onemocnění.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.