Vřesovcovité (Ericaceae)
Brusinka – sbíraná částListy , plody
Brusinka – charakteristikaBrusinka je zelený, značně větvitý polokeřík dorůstající výšky 10 až 20 centimetrů.
Listy má střídavé, vejčité, kožovité, vytrvalé s mírně podvinutým okrajem a se světlými až hnědými tečkami (tím se rozlišuje od mědvědice).
Květy brusinky jsou bílé až bledě růžové se zvonkovitými korunami a ohnuté do hroznů.
Plodem brusinky je lesklá, kulatá bobule, která je v době zralosti červená a výborně chutná jako domácí zavařenina.
Brusinka kvete v období od června do července.
Brusinka – stanoviště
S brusinkou se nejčastěji setkáte ve světlých lesích, na vřesovištích, rašeliništích, pastvinách skálách. Hojně se také vyskytuje na horských loukách a kyselých půdách.
Brusinka – výskytBrusinka je rozšířená v Evropě, Asii i Americe. V České republice se vyskytuje hojně zejména v borových lesích a rašelinách.
Brusinka – účinné látkyBrusinka má desinfekční účinky stejné jako medvědice. Obsahuje 5 – 7% arbutinu, což je asi jen polovina účinných látek medvědice.
Brusinky – užitíZ plodů brusinek se dělají kompoty, sirupy, marmelády a jiné pochutiny.
Brusinka – účinky na organismus Užívá se jako antidiabetikum Slouží při zánětech horních a dolních močových cest Pozitivně působí pří zánětu žlučových cest Pomocně se užívá při diabetu