Mineralfit.cz

Chřest je stále oblíbenější

Kateřina Řehořová
Chřest - lahůdková zelenina pochází z Orientu a je znám svým omlazovacím účinkem. Chřest je plný vitamínů a minerálů, obsahuje i kyselinu listovou. Je výborný při únavě a nízké schopnosti se soustředit.
Chřest - Asparagus officinalis Chřest se pěstuje v několika odrůdách (nejčastěji zelená a bílá).
Zelený chřest Zelený chřest má vyšší biologickou hodnotu, více vitamínu C a není třeba jej loupat. Obsahuje vitamíny skupiny B, provitamin A, vitamin E, draslík, fosfor, vápník a hořčík, železo, jód, zinek, sodík. Zelený chřest obsahuje množství kyseliny listové, která působí na omlazování buněk, pomáhá při únavě a stresu. Má mnoho vlákniny, která pomáhá při ochablosti střev, zácpě. Množství zinku aktivuje mozek, posiluje cévy.
Účinky chřestu na organismus v bodech
chřest přináší vitalitu, omlazení a osvěžení organismu chřest působí jako diuretikum pomáhá při slabozrakosti posiluje nervový systém podporuje krvetvorbu odstraňuje zácpu posiluje sliznice v těle aktivuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků chřest má odkyselovací účinky je nízkokalorický (13 kcal na 100 g) a vhodný při diětě Čerstvý chřest snadno poznáte Čerstvý chřest má světlou, hladkou a šťavnatou plochu řezu. Lístky chřestu by měly být uzavřené a chřest by měl příjemně vonět. Zabalíte-li chřest do vlhké utěrky a uložíte do ledničky, vydrží vám až 4 dny čerstvý.
Konzumace a příprava chřestu Z chřestu se připravují polévky, saláty, nejčastěji se podává vařený. Předvařený chřest můžete zmrazit. Pozor by si měli dát lidé trpící dnou (chřest obsahuje hodně purinu).
Jak chřest připravit Osolenou vodu ochuťte špetkou cukru, vínem nebo vinným octem - nechte vařit a vložte připravený chřest. V přikrytém hrnci vařte na malém plameni asi 7 minut. Při podávání je dobré přelít chřest rozpuštěným máslem a posypat strouhaným sýrem.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.