Mineralfit.cz

Chudokrevnost - anémie a její příčiny

Kateřina Řehořová
Chudokrevnost neboli anémie. Takto se označuje stav, při kterém dojde v krvi k nedostatku červených krvinek nebo hemoglobinu. To znamená, že tělo nedostává dostatečné množství kyslíku, což se u člověka projevuje únavou a nedostatkem energie.
Příčiny vzniku chudokrevnosti

Hlavní příčinou vzniku chudokrevnosti je nedostatek železa, které je potřebné při tvorbě hemoglobinu a je složkou červených krvinek. Nedostatek železa vzniká nejčastěji při dlouhodobé ztrátě krve (hlavně u žen se silným menstruačním krvácením), dále pak u hemeroidů, vředovém onemocnění střev, polypů konečníku aj. Méně častou příčinou chudokrevnosti je nedostatek kyseliny listové nebo vitamínu B 12 (jsou důležité při tvorbě červených krvinek).

Příznaky chudokrevnosti Nedostatek energie Únava Vyčerpanost Může dojít ke zmatení mysli Zhoršení duševních schopností Ztráta chuti k jídlu Bolesti hlavy Léčba chudokrevnosti

Jestliže se objevují některé výše uvedené příznaky, je dobré podstoupit vyšetření krve, které příčinu problému určí. Když vznikne chudokrevnost z nedostatku železa je vhodné užívat potravní doplňky železa v kombinaci s vitamínem C. Pokud jde o chudokrevnost z nedostatku kyseliny listové nebo vitamínu B, je dobré tyto látky zařadit jako doplněk stravy. Vše je nutno zkonzultovat s lékařem.

Hodnocení: 2.5

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.