Crohnova je chronické zánětlivé onemocnění střev, které postihuje sliznici, podslizniční vrstvu, pojivovou a svalovou vrstvu. Může zasáhnout kteroukoli část trávicího ústrojí od ústního otvoru k řitnímu včetně přilehlých místních uzlin. V posledních letech se velmi rozšířila nejen v Evropě, ale celkově ve světě. Nejčastěji se objevuje ve věku od 15 do 35 let. Více o Crohnově chorobě se dozvíte ve článku ZDE>
Vhodné potraviny MasoLibové hovězí maso, vepřová kýta, telecí maso, kuřecí maso, krůtí maso, králičí maso, drůbeží játra, šunka a šunkový salám, dietní párky, dietní salám, sladkovodní a mořské ryby (pstruh, cejn, štika, kapr, treska, atd.).
Mléko a mléčné výrobkyZakysané mléčné výrobky (podmáslí, biokys, kefírové mléko), jogurty (bílé, s povoleným druhem ovoce), pribináček, tvrdý i měkký tvaroh, tepelně nezpracované všechny druhy sýrů.
VejceMaximálně 1 vejce připravené natvrdo denně!
TukyMáslo, rostlinné tuky, rostlinné oleje.
Pečivo, přílohy k pokrmůmV omezeném množství bílé pečivo (nejlépe den staré, čerstvé pečivo se příliš nedoporučuje), piškoty, mouka, ovesné vločky (drcené), krupice, lisované krupky. Jako příloha jsou vhodné brambory, těstoviny, rýže, knedlíky, halušky. Cukr a med používejte přiměřeně.
Ovoce a zeleninaZ čerstvého ovoce jsou povoleny pouze banány, jemně strouhaná jablka, ovocné šťávy. Ostatní ovoce lze konzumovat pouze ve formě pyré, kompotů, apod. Čerstvá zelenina není při této dietě povolena. Pacienti smí konzumovat vařenou nebo dušenou mrkev, celer a petržel ve vývaru, špenát, dýně, rajský protlak a rajčatovou šťávu.
Koření a dochucovadlaKmín, bobkový list, nové koření, sladká mletá paprika, mletá skořice, majoránka. V omezeném množství ocet, citrónová šťáva.
Nevhodné potraviny MasoSmažené, tučné, nakládané maso, konzervy, zvěřina, vnitřnosti, škvarky, sádlo, slanina.
Mléko a mléčné výrobkyPři dietě je zakázáno pít samostatné mléko, nevhodné jsou i ovocné jogurty s přídavkem ovesných vloček, vlašských ořechů apod
Ovoce a zeleninaVeškeré čerstvé ovoce a zelenina, krom povolených. Ze zeleniny se vůbec nedoporučuje aromatická zelenina - cibule, česnek.
Koření a ochucovadlaSůl, maggi, bujón, pepř.