Mineralfit.cz

Dieta proti depresi

Kateřina Řehořová

Deprese, těžké období v životě člověka, ale v dnešním hektickém světě celkem běžná věc dotýkající se každého z nás. Sedativa nejsou pro organismus jedinou pomocí, účinně lze proti depresi bojovat vhodnou dietou.

Co je deprese?

Deprese je duševní stav, který se projevuje vyčerpáním organismu. Člověk se cítí tzv. na dně, všechno vidí černě, budoucnost vidí beznadějně, nemůže spát a je stále v napětí. Pravá deprese dokáže vyvolat trvalý smutek, bolest hlavy, únavu, zvýšenou spavost nebo naopak nespavost. Člověk trpící depresí má sklony k přejídání a k agresivitě. V depresi ztrácíme zájem o svůj život a povinnosti každého dne. Proti depresi nám mohou pomoci různé rostliny a potraviny s určitým obsahem vitamínů a minerálních látek.

Účinky potravin proti depresi

Protidepresivní účinek mají celozrnné výrobky, ořechy a pšeničné otruby. Velmi vhodné jsou potraviny obsahující aminokyselinu tryptofan, zvýšená hladina tryptofanu podporuje tvorbu serotoninu v mozku. Serotonin je hormon, který reguluje náladu. Obzvlášť ženy by měly jíst větší množství krůtího masa, lososa, mléčné výrobky, protože právě tyto potraviny tryptofan obsahují. Léčbu deprese podporuje pravidelný přísun ovoce a zeleniny, například syrový celer nebo šťáva z celeru, která má významný účinek při různých nervových potížích včetně deprese.

Také nápoje mohou pomoci

Nejznámější bylina, která působí proti depresi, je třezalka. Čaj z třezalky účinkuje jako slabé sedativum, zároveň posiluje nervový systém. Třezalkový čaj tedy léčí depresi, melancholii  a je vhodný při nervovém vyčerpání. Lze jej ovšem užívat jen krátkodobě. Výborným přírodním medikamentem je meduňka, její listy mají příjemné citrónové aroma. Meduňkový čaj se používá k potlačení nervových poruch již po staletí. Zlepšuje náladu a dodává energii. Při problémech s usínáním a při depresivních stavech je účinný čaj z kontryhele. Jako slabé sedativum působí instantní kávovinová směs Ajurvédská káva s extraktem z kořene Ašvaghandhy. Má skvělé antidepresivní účinky, pomáhá při pocitech úzkosti, fyzickém a psychickém vyčerpání.

Pomohou i vitamíny a  minerální látky

V období, kdy jsme vystaveni nějaké obtížné situaci, dochází k vysoké spotřebě našich životních rezerv. Proto je potřeba zvýšit přísun vitaminu C a vitamínů skupiny B, jelikož regulují naše emoce a bojují proti depresi a špatné náladě. Podle vědeckých studií strava, která má nízké hodnoty jmenovaných vitamínů spěje ke zhoršení depresivních stavů. Dobrým antidepresivním prostředkem je hořčík. Brání negativním emocím a úzkostným stavům. Nervový systém podporuje také vápník. Pokud deprese narušuje spánek, je vhodná kombinace vápníku s hořčíkem. Pro nervovou soustavu je důležitá také přítomnost draslíku, zinku a železa.

Depresi prohlubuje nadbytek kofeinu, kouření a konzumace alkoholu. Nejlepší antidepresivum je dostatečný pohyb.

Hodnocení: 3.0

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.