Mineralfit.cz

Dieta ze středomoří

Kateřina Řehořová

Jak je známo, lidé z jižní Evropy se dožívají vysokého věku, což je zapříčiněno jejich zdravou kuchyní, bohatou na zeleninu, ryby, drůbež, ovoce apod. Drží se tak přirozeného stylu stravování.

Odborníci tuto stravu zkoumají již mnoho let a nazvali ji středomořskou dietou. Nejen, že se tamní obyvatelé díky ní dožívají vysokého věku, ale na jejich těle není ani gram tuku navíc.

Středomořská dieta – zásady Všechen tuk, který používáte, ať už olej, margarín, máslo či sádlo, nahraďte panenským olivovým olejem. Co se týče masa, přednost dejte rybám a drůbeži. Hovězí a vepřové maso si dopřejte jen občas. Záleží taky na způsobu úpravy masa. Upravujete-li maso tepelně, potom nejlépe na panenském olivovém oleji. Nejvhodnějším kořením jsou bylinky. Jezte hodně zeleniny a to nejlépe čerstvé. Vhodné je jíst zeleninu syrovou kdykoliv během dne nebo jako přílohu k masu či z ní připravovat míchané saláty. Jste-li zvyklý dávat si po jídle moučník, tak na sladké dorty zcela zapomeňte. Ideálním moučníkem je sladké čerstvé ovoce. K jídlu si klidně dejte červené víno. Zapomeňte na majonézy a podobně nezdravé potraviny.

Dodržovat zásady středomořské diety není vůbec složité. Jezte střídmě v pěti porcích denně a změny na vašem těle rozpoznáte určitě brzy.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.