Mineralfit.cz

Dna - typ artritidy

Kateřina Řehořová
Dna je nemoc, která postihuje především klouby rukou a nohou. Je typickou civilizační chorobou, která způsobuje poruchu látkové vyměny kyseliny močové. Jaké jsou příznaky tohoto onemocnění a jak se bránit?
Dna – typ artritidy Nikdy jste se neuhodili, nemáte příznaky jiné choroby, ale nesnesitelně vás bolí palce na nohou nebo na rukou? Pokud tato bolest přetrvává, je možné, že se jedná o nemoc zvanou dna.
Dna – o co se jedná? Dna je běžný typ artritidy, ke kterému dochází, pokud se příliš velké množství kyseliny močové usazuje ve tkáních. Kyselina močová se zadržuje v krvi a tkáních a nevylučuje se z těla. Vznikají tak krystalky kyseliny močové v kloubech, hlavně v palcích u nohou a rukou. Postiženy mohou být také kotníky, zápěstí i kolena.
Dna – příznaky Obvyklým prvním příznakem je prudká bolest.
Při akutním záchvatu dny palce opuchnou, zčervenají a jsou extrémně citlivé na dotek.
Je nutná okamžitá lékařská pomoc.
Záchvaty se mohou stát také chronickými. V postižených kloubech se vytvoří dnové uzly pod kůží, které se musí léčit, protože způsobují deformaci kloubů.
Komplikace dny mohou být i příčinou poškození střev. Dna – příčiny Příčinou bývá především nesprávná výživa, protože kyselina močová vzniká jako vedlejší produkt rozkladu některých potravin.
S tím úzce souvisí nadváha a obezita, časté pití alkoholu a kávy. Dna může být také příznakem onemocnění střev, následkem operace, přejídání, stresu..
Tato nemoc postihuje převážně muže. Těžká dna může poškodit ledviny tvorbou močových kamenů. Dna a diagnóza Nejjistějším způsobem diagnózy dny je vsunutí jehly do postiženého kloubu, odstranění určitého množství tekutiny a její mikroskopické vyšetření s ohledem na přítomnost charakteristických krystalků kyseliny močové.
Dna – jak si pomoci? Při prvních příznacích změňte stravu.
Ve svém jídelníčku vynechte tmavé maso, kuřecí, vnitřnosti, sardinky v oleji, houby, ostré koření, čokoládu, alkohol a kávu.
Jezte hodně třešní a švestek a další ovoce, které má močopudné vlastnosti.
Pokuste se snížit nadváhu. Dodržujte pravidelný pitný režim. Příjem tekutin podporuje vylučování kyseliny močové.
Vznik dny může podporovat i nedostatek některých živin – vitaminu B5, A, E.
Ke zmírnění bolesti používejte chladivé obklady, ledový polštářek, dopřejte si sprchu a omývejte bolavá místa ovocným octem.
Pomáhají také teplé koupele celého těla s kopřivou nebo s několika kapkami rozmarýnového oleje. Postižené místo si můžete masírovat levandulovým, třezalkovým nebo rozmarýnovým olejem.
Pomáhá rovněž akupresura.

Hodnocení: 4.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.