Mineralfit.cz

Domácí násilí - citlivé téma

Kateřina Řehořová
Přibližně z 95 % jsou obětí domácího násilí ženy. Fyzické napadání, sexuální zneužívání, ponižování, donucená izolace i odepření finančních prostředků...forem domácího násilí existuje celá řada a je třeba je řešit.
To jsou příklady domácího násilí zahrnujícího násilí proti partnerovi, násilí v rodině a zneužívání dětí. Přibližně 95 % jeho obětí jsou ženy.
Pachatelem je většinou muž, který chce projevit moc nad manželkou, přítelkyní, v některých případech i nad matkou. Násilí může být zaměřeno i proti dětem či dalším členům rodiny.
Formy domácího násilí Domácí násilí má mnoho forem. Přestože se jednotlivé případy od sebe liší, existují určité společné rysy, dokazující, že se jedná o složitý celospolečenský problém, který vychází z pocitu moci. Ujasněte si,zda vy nebo někdo, koho znáte, žije ve vztahu, kde dochází k násilí - i vy můžete pomoci. Čím více prvků podobného chování vašeho partnera se bude shodovat, tím horší může situace v partnerství nebo rodině být.
V nouzové situaci vám může pomoci Domov pro matky s dětmi - více v článku Fyzické násilí Fyzické násilí může být namířeno proti vám či vašim dětem (případně i oblíbenému zvířeti),např. fackování, kopání, škrcení, bití či mlácení o zeď, rány pěstí, ohrožování zbraní, pokus zabít vás či někoho, koho milujete, vyhrožování násilím. Sexuální zneužívání K sexuálnímu zneužívání dochází při používání síly, nepříjemných "domluv" či výhrůžek za účelem donutit vás k sexu nebo sexuálním praktikám, které odmítáte. Citové a ekonomické vydírání Destruktivní kritika nadávání, obviňování, urážející poznámky a gesta.. Nátlaková taktika K nátlaku může docházet obviňováním či jinou formou zastrašování, ovlivňováním dětí, rozkazováním, co máte dělat. V některých případech domácího násilí vám může být zabraňováno spánku či odpírání potravy. Izolace od přátel, rodiny Partner vám může i bránit navštívit příbuzné či přátele, sledovat telefonáty, pronásledovat vás. Znevažování, podceňování a ponižování Neposlouchání či přerušování hovoru s cílem dát vám najevo, kdo “má skutečnou moc”, nebo jiný způsob, jak vás zesměšnit.
Ekonomická kontrola Ekonomickou kontrolou se rozumí omezení přístupu k penězům, zákazy či jiné úmyslné narušování vaší činnosti
Vydírání Partner se může chovat sebedestruktivně (vyhrožování sebevraždou či jinými formami sebepoškozování), neučiníte-li, co si přeje.
Jak si poradit v případě domácího násilí? V případě domácího násilí, jednejte - linka 158 je tu pro vás. Neodklízejte stopy po násilí. Navštivte lékaře a zažádejte ho o lékařskou zprávu. Hledejte pomoc - pro ženy trpící domácím násilím jsou přímo určená specializovaná centra a azylové domy. Chcete-li od násilníka odejít, předem si celou akci promyslete, abyste předešla nebezpečí. O svém plánu informujte kamarádku nebo někoho z rodiny, komu věříte. Informujte včas děti (přiměřeně k jejich věku). Předem zvolte bezpečné místo, kam se prozatím ukryjete. Nezapomeňte si vzít občanský průkaz, pas, rodný list svůj i dětí, kartičku zdravotní pojištovny, kreditní kartu, klíče od bytu, vaše cenné věci, důležité adresy a nutné léky.

Za domácí násilí se nemusíte stydět - vy nejste zodpovědná za chování někoho jiného, nejste ta, co situaci nezvládla. Uvědomte si, že i vy máte šanci vytvořit s někým dobrý vztah.

Další články

Znásilnění - jak si poradit?

Sex podle žen

Ženský orgasmus a jak ho žena prožívá

Erotogenní zóny

Nevěra

Seznámení - jak najít toho pravého - tu pravou

Penis a jeho velikost

Sex v těhotenství

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.