Mineralfit.cz

Doping - zakázané skupiny látek při sportu

Kateřina Řehořová
Co všechno jsou sportovci ochotni obětovat pro výkon? Doping běžnou záležitostí i přes negativní vliv na organismus. Zakázané skupiny látek, látky zakázané za určitých okolností. Metody ve formě krevního dopingu či podání umělých přenašečů kyslíku.
Doping při sportu - zakázané skupiny látek narkotika stimulacia diuretika anabolické látky peptidové hormony a jejich analoga a mimetika Skupiny látek zakázaných za určitých okolností lokální anestetika kanabinoidy alkohol glukokortikosteroidy beta-blokátory Dopingové metody Krevní doping Krevním dopingem je infuze krve (vlastní i "dárce") nebo krevních derivátů přímo do žíly sportovce. Sportovci je odebrána krev v několikaměsíčním předstihu před důležitou soutěží, červené krvinky se oddělí od plazmy a uskladní se. Po návratu hematokritu ke sportovcově normálu se uskladněné krvinky krátce před soutěží vpraví do sportovcova krevního řečiště - stoupne hematokrit a transportní kapacita krve pro kyslík.
Farmakologická, chemická a fyzikální manipulace Metody, které mění integritu a validitu vzorků moče při dopingových kontrolách. Například probenecid je zakázán pro svoji schopnost dočasně blokovat vylučování některých látek ( i steroidů) v ledvinách do moče.
Doping v podání umělých přenašečů kyslíku nebo plasmexpanderů Zařazena mezi zakázané dopingové metody zejména proto, aby se předešlo dalším možným experimentům v oblasti nelegálního zvyšování transportní kapacity krve pro kyslík. Mezi tento doping patří jak látky zvyšující kapacitu, tak látky maskující doping.
Plasmaexpandery po podání okamžitě snižují hematokrit a případné krevní testy pak jsou neefektivní. Většinou jde o polysacharidové preparáty běžně používané v medicíně u pacientů na jednotkách intezivní péče.

Hodnocení: 2.0

Počet: 2

Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.