Mineralfit.cz

Egypt - ráj českých turistů?

Kateřina Řehořová
Už na egyptském letišti na vás dýchne atmosféra "světa faraónů". Magické kouzlo pyramid, sluncem rozpálený kousek Země...chystáte se do Egypta? Co třeba se dozvědět pár zajímavostí...
Oficiální název: Egyptská arabská republika

Hlavní město: Káhira

Časové Pásmo: GMT + 2 h (+ 3 h v létě)

Nezávislost od: 28. února 1922

Měna: egyptská libra (EGP) =100 piastrů

Úřední jazyk: arabština

Rozloha vodní plochy: 600 km2

Rozloha pevniny: 995450 km2

Délka hranic: 2665 km

Délka pobřeží: 2450 km

Sousedící země: Súdán, Libye, Izrael

Zemědělství: pěstování obilnin, citrusů, datlí, banánů, oliv, manga, bavlníku, zeleniny, brambor, luštěnin, chov skotu, velbloudů, buvolů, ovcí, koz, drůbeže, rybolov

Nejvyšší hora: Džebel Katherína - 2.637 m n. m

Nejnižší bod: Qattara Depression - 133 m n. m

Nejdelší řeka: Nil (v zemi 1600 km)

Největší město: Káhira (7.750.000 obyvatel)

Přírodní nebezpečí: zemětřesení, horký vítr khamsin, záplavy, sucha, písečné bouře

Přístaviště: Bur Safajah, Alexandria, Al Ghardaqah, Aswan, Asyut, Damietta, Marsa Matruh, Suez, Port Said

Náboženská příslušnost: muslimové 94%
Ideální čas pro dovolenou v Egyptě Egyptské klima je suché a horké téměř po celý rok.
Prosinec, leden, únor v Egyptě Na severu může být mírně chladno, průměrné teploty dosahují 20 °C při pobřeží, 26 °c na jihu v Asuánu. Teploty v okolí Káhiry klesají přes noc na 8 °C a počasí bývá větrné s častým deštěm. Zimní měsíce jsou nejlepší pro návštěvu Luxoru.
Nejideálnější doba pro návštěvu Egypta Od března do května, září až listopad (vyhnete se tak nejextrémnějším teplotám).
Zajímavé akce v Egyptě právě teď Červen v Egyptě Al-Ahram squash tournament - squash turnaj konaný v Gize u pyramid Červenec v Egyptě International festival of Oriental Dance - Mezinárodní festival orientálních tanců v Káhiře (břišní tance v podání profesionálních tanečnic)
Srpen v Egyptě Tourism a shopping festival – egyptské výrobky ve spoustě obchodů za speciální ceny
Egypt v září Alexandria film festival – Alexandrie hostí filmový festival International experimental theatre festival - divadelní festival v káhirské Opeře, trvá 10 dní
Říjen v Egyptě Alexandrias of the world festival – čtyřdenní oslava vítající delegáty (přes 40 z celého světa) ze všech měst nesoucí název Alexandria
Birth of Ramses – narození Ramsese, sluneční paprsky ozařují sochy bohů v chrámu v Abu Simbel
Pharaohs´rally – start a cíl je u pyramid v Gíze, jedenáctidenní automobilové rally (4800 km)
Siyaha festival – oslava přátelství v oáze Siwa, hodování, modlitby, zpěv, tanec, trvá několik dní
Listopad v Egyptě Arabic music festival – program v arabském jazyce, arabský hudební festival klasické, tradiční a orchestrální hudby v káhirské Opeře (10 dní)
Na cestě do Egypta a zpět Na cestě tam Bezcelně si s sebou do Egypta můžete vzít 1 litr alkoholu, 1 litr parfému, 200 kusů cigaret a 25 doutníků a osobní potřeby jsou samozřejmostí. Zakázán je dovoz rostlin. Zvířata si s sebou vzít můžete, mají-li mezinárodní očkovací průkaz, povinná je karanténa 6 měsíců.
Když jedete domů Vyváženo nebo dováženo smí být zboží v hodnotě 1000 egyptský liber. Je zakázáno vyvážet umělecké a historické předměty, pornografii a knihy.
Historické zajímavosti z Egypta V Egyptě na vás čeká velký svět faraónů. Gigantické sochy, faraónské hrobky, pyramidy a posvátné chrámy. Před dokonalostí a velikostí historických památek se vám zatají dech. V Egyptě spatříte „divy světa“ jako je Cheopsova pyramida a maják v Alexandrii. Můžete obdivovat nejstarší islámskou univerzitu Al-Azhar a tajemné křesťanské chrámy ukryté uprostřed pouště. Symboly Egypta EGYPTSKÝ STROM ŽIVOTA Symbol moci, životních sil, obrody, stavby vesmíru, začátku nebeského ráje, nesmrtelnosti a nepřetržitého znovuzrození. EGYPTSKÝ KŘÍŽ ŽIVOTA „ANCH“ Označuje narození, žití, život. Symbol věčně žijících božstev. Má dávat dlouhověkost a věčné zdraví, je klíčem k otevření mimozemských bran ráje. Vyjadřuje symbol kombinace pozitivního a negativního. EGYPTSKÝ SUP Symbol lidské duše, dává sílu ducha a víru v sebe, je věštbou osudu, která může ukázat na věci a předměty, které určí budoucnost. Ochránce privilegií, duchovní průvodce, proměňuje zlé vlastnosti v životní sílu. FÉNIX Symbol života obnovujícího se smrtí. Posvátná volavka, zrodila se sama ze sebe.
KOBRA Posvátný had, symbol božské a královské moci, ztělesnění bohyně Velko, známe ji jako ochránkyni faraónů, symbolizována čelenkou v podobě kobry se vztyčenou hlavou. LOTOSOVÝ KVĚT Symbol věčných změn, vitality a harmonie, sloužil jako talisman pro udržení mladistvosti a krásy.
SFINGA Měla za úkol střežit hrobky a posvátné chrámy, symbolizovala faraónovu moc. Ztělesňuje tajemno a záhady života, má lví tělo, orlí křídla, hlavu a poprsí jako žena.
Doprava v Egyptě Egypt má velmi rozsáhlý veřejný a soukromý dopravní systém. Egyptské silnice jsou dobře přebudované a silniční síť je rozšířena, silnice jsou velmi dobře sjízdné.
Pozůstatkem války jsou silniční kontrolní stanoviště (mějte proto připravené všechny doklady v případě kontroly).
Dopravní předpisy v Egyptě všechny důležité silniční ukazatele jsou dvojjazyčné jezdí se vpravo povolená rychlost pro osobní automobily je 90 km/h, v obcích 30 km/h v Egyptě neseženete bezolovnatý benzín ve městech vládne chaotický ruch ( pravidlo zní - kdo je silnější, má přednost) absolutní přednost má autobus s turisty troubí každý a pořád! při poruše vám pomůže každý Egypťan Sportovní aktivity v Egyptě Egypt nabízí svým klimatem rozmanitých možností sportovních aktivit. Od cyklistiky, pěší turistiky, potápění, plavání a provozování vodních sportů přes jízdu na velbloudovi. Vyzkoušet můžete známý exotický tanec "belly-dance". Egyptská kuchyně Neváhejte, pokud se vám v Egyptě naskytne možnost pozvání do rodiny - zde můžete ochutnat originální egyptskou kuchyni.
Egyptská kuchyně v sobě spojuje mnoho vlivů, od arabské, turecké kuchyně po anglický a francouzský nádech. Nemusíte se bát, egypťané si kuchyni přisvojili a díky koření je odlišná od všech ostatních.
Egyptská kuchyně kombinuje sušené a čerstvé koření. Nejoblíbenější je kmín, černý pepř, koriandr, šafrán, hřebíček, zázvor, sezam. Z bylinek se často používá kopr, petržel a máta.
Egyptské "hodování" V Egyptě se tradiční pokrmy vyskytují na stole současně. Žádné rozdělování na chody, každý si může vybrat, nač má chuť. Nechybí arabský chléb a rýže.
Rýže je přílohou i hlavním jídlem, připravuje se většinou vařením v silném hovězím nebo drůbežím vývaru, někdy se míchá s dalším kořením. Rýži egypťané kombinují i s čočkou či těstovinami.
Typickou egyptskou polévkou je "molochela", která chutí připomíná polévku ze špenátových listů.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.