Královská disciplína v grilování. Grilovaným hovězím steakem nepohrdne snad nikdo, pokud tedy nejde o zapřisáhlého vegetariána. Aby chutnal skvěle každému, je třeba dodržet několik pravidel k jeho správnému propečení. Chcete, aby vaše steaky byly správně propečené? Pak je třeba zajistit gril s vysokým výkonem a mít maso správně proleželé.
Vzdělejte se trochu ve stupních propečení steaků a pak z vás bude znalý hostitel, který nabídne každému jeho nejoblíbenější propečenou variantu.
Velmi jemně propečený steak se označuje jako Blue rare. Peče se na prudké teplotě krátkou dobu. Uvnitř zůstává krvavý.
Jemně propečený steak jehož teplota uvnitř by měla dosahovat 51 °C se ozančuje jako Rare. Jeho okraj je více propečený, získává hnědou barvu, ale uvnitř je stále krvavý.
Medium rare, čili steak středně propečený. Jeho vnitřek už není červený, ale růžový. Směrem k okraji pak mění růžovou za hnědou.
Steak jehož barva na řezu je hnědá, někdy až šedá je Medium. I tady by měl střed zůstat narůžovělý.
Celý hnědý s lehkým náznakem růžového středu je Medium well. U toho steaku už budete postrádat šťavnatost.
Pokud je teplota centra steaku vyšší než 70 °C, je steak propečený zcela do hnědé barvy a označuje se jako Well done. Nenajdete ani stopu po jemnosti a šťavnatosti.
Nemusíte se bát připravit chutný steak z plnohodnotné náhrady, tou je falešná svíčková.