Mineralfit.cz

Guarana - stimulant energie

Kateřina Řehořová
Guarana - stimulant centrálního nervového systému. Projevuje se odstraněním psychické a fyzické únavy, zlepšením mentálních funkcí, zvýšením výkonu organismu, chuti do cvičení. Guarana působí podobně jako kofein, ale s výraznějším a šetrnějším účinkem.
Odkud se vzala guarana Guarana je keř pocházející z Brazílie. Guarana hraje důležitou roli v kulturách brazilských kmenů Tupi a Guaraní. Tyto kmeny věří, že guarana je magická, léčí střevní problémy a působí jako prostředek nabytí síly.
Plod je malý, kulatý, rostoucí v trsech. Když plod guarany dozrává, puká a objevuje se černé semeno připomínající oko (guarana opředena mnoha legendami, které se vypráví mezi původními indiánskými obyvateli).
Zralá semena padají na zem a ručně se sklízí. Užívání guarany - zázraku bdělosti Domorodci užívali a užívají guaranu v mnoha formách, nejčastěji ji přidávají do jídla a nápojů pro zvýšení bdělosti a snížení únavy.
Semena guarany obsahují 3-4% kofeinu, což je asi dvojnásobek oproti množství kofeinu v kávě. Užívala se jako posilující prostředek k rychlejšímu překonání slabosti po nemocech i jako prostředek k docílení vyšší aktivity. Guarana má nejvyšší obsah kofeinu v celé rostlinné říši. Doprovodné látky zlepšují dobrou přístupnost kofeinu pro organismus. Guarana - kofeinové účinky Guarana obsahuje kofein theofylin theobromin vitamin C vitaminy skupiny B a jiné látky Guarana jako droga Řada lidí poukazuje na to, že kofein je drogou. Slavný český psychiatr, profesor Jiří Vondráček, dokonce poukazoval na to, že to je jedna z nejpříjemnějších narkomanií, která navíc prokazatelně posiluje tělo i ducha. Proč je guarana lepší než káva nepřekyseluje žaludek kofein se uvolňuje postupně po dobu 6-8 hodin zvyšuje fyzickou i duševní výkonnost zmenšuje pocit vyčerpanosti dokáže snížit pocit hladu účinná proti migréně působí jako diuretikum snižuje únavu svalů mírně zvyšuje krevní tlak a zrychluje tep má příznivé účinky na potenci a mozkovou činnost snižuje bolesti a podporuje účinnost léků proti bolestem zrychluje metabolismus, trávení a spalování tuků působí jako všeobecné tonikum působí uklidňujícím způsobem při bolestivé menstruaci celkově zmírňuje a uvolňuje bolest a umožňuje snadnější snášení vysokých teplot má afrodiziakální vlastnosti Můžete guaranu užívat i vy? Při vyšších dávkách kofeinu se může objevit nespavost bolest hlavy nervozita pocity úzkosti vysoký krevní tlak bušení srdce Guarana se nedoporučuje kojícím a těhotným ženám. Není vhodná pro dlouhodobé užívání.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.