Mineralfit.cz

Hlávkový salát a jeho výsadba

Kateřina Řehořová
Hlávkový salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny, je snadno stravitelný, má vysokou biologickou hodnotu a je oblíbený pro velké možnosti jeho úpravy v kuchyni a také v kosmetickém průmyslu.
Hlávkový salát a jeho výsadba Hlávková salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny, je snadno stravitelný, má vysokou biologickou hodnotu a je oblíbený pro velké možnosti jeho úpravy v kuchyni.
Salát a jeho druhy Hlávkový salát
Římský salát
Ledový salát

Salát a nároky na půdu Salát vyžaduje dobrou, dobře, třeba i čerstvě vyhnojenou, kyprou půdu a hlavně vydatnou zálivku měkkou vodou.
Pěstování salátu Saláty pěstujeme jak ze sadby, tak z přímých výsevů, venku vyséváme od března do srpna. Saláty vysazujeme do řádků , vzdálených od sebe asi 25 - 30cm .
Vyžadují dostatek okamžitě přístupných živin, přihnojujeme za vegetace opatrně dusíkem, aby nedocházelo k nežádoucímu hromadění dusičnanů v listech. Vegetační doba je 4 až 6 týdnů.
Pěstování salátu v pařeništi Pěstujeme-li salát pod okny v pařeništi, neprospívá mu dobře příliš veliká spodní teplota - vyvíjí se sice rychle, ale netvoří pěkné hlávky.
Salát a jeho sklizeň Salát sklízíme seřezáním hlávky u kořenového krčku. Spodní listy otrháme, růžice je vhodná k použití.
Salát a jeho použití Všechny druhy salátů jsou vhodné pro přípravu zeleninových salátu, jako příloha k jídlu, k přípravě kosmetických přípravků.
Jaké má salát účinky na lidský organismus - posiluje imunitní systém
- zvyšuje výkonnost svalů
- posiluje srdce
- zvyšuje přísun kyslíku do buněk
- zlepšuje zužitkování bílkovin
- uvolňuje zácpu
- je vhodný při dietách

Další zajímavé odkazy Léčba ovocem a zeleninou
Rajčata a antioxidanty
Chřest je stále oblíbenější
Mrkev jako chutná zelenina
Paprika prodlužuje život
Ředkvičky plné vitamínů

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.