Mineralfit.cz

Hlavní příčiny neplodnosti

Kateřina Řehořová

Neplodnost je strašákem mnoha párů, kteří mají v plánu počít svého potomka. Bohužel, statistiky mluví v tomhle ohledu jasně – neplodnost neustále stoupá a stoupat bude. Seznamte se s hlavními příčinami jejího vzniku.

Věk nastávající matky

V současné době, kdy ženy odkládají první těhotenství až na věk pohybující se okolo 35 let, riziko neplodnosti výrazně stoupá. Ideálním obdobím pro početí potomka je pro ženu mezi 20. a 30. rokem, pak se naděje na otěhotnění snižuje. V 35 letech je šance poloviční, než u o pět až deset let mladší ženy.

Genetické a vrozené faktory ovlivňující neplodnost

Pokud se neplodnost v rodině ženy vyskytuje, je vysoká pravděpodobnost, že s otěhotněním bude mít problémy také ona. Neplodnost může být dána i některou z anatomických abnormalit daných už od narození. U mužů může být nízký počet spermií způsoben poraněním nebo následkem různých onemocnění varlat, endokrinních poruch, apod.

Nesprávná životospráva

Plodnost žen i mužů může negativně ovlivnit příliš tučná a slaná strava, dále také stres, alkohol, káva, cigarety a drogy. Další příčinou neplodnosti mohou být výrazné odchylky od průměrné hmotnosti (u žen).

Další možné příčiny neplodnosti Snížená kvalita spermatu může být následkem znečištění životního prostředí. I příliš těsné spodní prádlo může být u mužů příčinou poklesu plodnosti. Teplota varlat v těsných spodkách může dosáhnout příliš vysoké hodnoty. Plodnost negativně ovlivňují také léky, radioaktivita a elektromagnetická pole. U žen může být příčinou neplodnosti odkládání těhotenství prostřednictvím užívání antikoncepce. Neplodnost nemusí být problémem, existuje účinné řešení!

Máte vy a nebo váš partner starosti či pochybnosti týkající se své plodnosti? Nezoufejte! I když některým ženám lékaři stále nedokážou pomoci, rozvoj vědy je výrazný. Odhaduje se, že na celém světě se narodily díky asistované reprodukci již dva miliony dětí.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.