Mineralfit.cz

Hubnutí - rady, kalorie a úspěchy

Kateřina Řehořová

Co potřebujete vědět při každé dietě a snaze zhubnout? Poradíme vám, kolik kalorií potřebujete právě vy a jak být při hubnutí úspěšní! Víte co jsou makronutrienty a mikronutrienty? A že i při dietě potřebujete tuky? Vytyčte si hubnoucí cíl!

Buďte při hubnutí úspěšní! Při hubnutí nespěchejte

Všichni chtějí zhubnout co nejrychleji. Ale! Žádné drastické diety! Díky nim si jen rozhodíte metabolismus a tuk se vám v mžiku vrátí. Zhubnete-li více než kilo týdně, neubývá tuk, ale svaly a voda. A čím méně svaloviny máte, tím méně kalorií spalujete.

Vytyčte si hubnoucí cíle

Zapomeňte na předsevzetí a nereálné představy, že za měsíc zhubnete 15 kg. Lepší bude, když si pro začátek naplánujete mnohem menší úbytek. Reálnější cíle vás neodradí a vy vydržíte!

Upravte si hubnoucí program pro sebe

Co funguje u kamarádky, maminky nebo sestry, nemusí fungovat u vás. Zjistěte, jaký jídelníček a hubnoucí plán na vás účinkuje a sami se rozhodněte pro nejlepší postup. Cvičení po ránu může fungovat u ranních ptáčat, pokud jste spíš sova, plánujte cvičení na odpoledne.

Jógín nemá-li hlad, nejí - zásada hubnutí

Jogín nikdy nejí, když nemá hlad. Při prvním pocitu sytosti je třeba přestat jíst.

Hubnete? Nehltejte a nepijte během jídla!

Hltání není zdravé, stejně jako popíjení během jídla. Tak se nemůže uplatnit trávicí účinek a vytvořit správné chemické složení slin a žaludečních šťáv. Navíc žaludek pak musí vykonat práci zubů. Ale správné přežvykování se týká jen rostlinné potravy, u masa tím dochází ke zhoršení chuti.

Hubnutí a počet kalorií

Denní potřeba je závislá na věku, pohybové aktivitě,pohlaví i zdravotním stavu. Chcete-li zhubnout, něměli byste přijímat více energie než vydáte.

Kolik kalorií máte přijmout právě vy?

1200 kcal (5040 kJ) - příjem pro ty, kteří chtějí zhubnout, menší příjem energie lze konzumovat jedině pod lékařským dohledem!
1600 kcal (6720 kJ) - pro ženy se sedavým zaměstnáním.
2200 kcal (9240 kJ) pro děti, dospívající dívky, ženy se středně aktivním zaměstnáním, pro muže se sedavým zaměstnáním.
2800 kcal - pro dospívající, pro velmi aktivní ženy, aktivní muže, pro těhotné a kojící ženy.

 

Hubnutí a základní živiny (makronutrienty)

Jako makronutrienty (základní živiny) se označují sacharidy (cukry), proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Dobře vyvážená strava by měla obsahovat 15% bílkovin, 25-30% tuků a 60% sacharidů. Některé potraviny jsou bohaté na sacharidy, jiné na bílkoviny. Jako čistý tuk se označuje např. olivový olej. Většina potravin však obsahuje kombinaci živin a různý podíl vody.

Jednoutkou energie jsou kJ nebo kcal (1kcal má 4,2 kJ).

 

sacharidy - 1g má 4 kcal bílkoviny - 1g má 4 kcal tuky - v 1g je 9 kcal I tuk je při hubnutí potřeba

Díky velkému množství informací o tuku, mají lidé tendenci jídla obsahující tuk považovat za špatná a vyloženě nezdravá.

Ale tuk je v jistém množství potřeba:

jako zdroj energie pro svaly i srdce součástí všech buněčných membrán tuk umožňuje cirkulaci, uchování a absorpci vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K) obklopuje a chrání důležité životní orgány tuk je důležitý pro termoregulaci dělá jídlo chutným a dodává aroma Lipoproteiny vážou tuk

Lipoproteiny jsou částice složené z bílkovin, které na sebe navážou tuk nebo cholesterol a nesou jej krevním oběhem.

Sacharidy součástí hubnutí

Sacharidy jsou vynikajícím zdrojem energie (formou glukózy nebo glykogenu). Glukóza je pohotovým zdrojem energie (zásobárna pro mozek a celý nervový systém) a glykogen je dlouhodobějším zdrojem (zásobárnou).

Jednoduché sacharidy (monosacharidy)

Třtinový cukr, řepkový cukr, med a ovoce. Součástí sladkostí, sušenek, bonbonů i čokolády. Jednoduché sacharidy vám dodají tzv. prázdné kalorie - prázdný zdroj energie (bez minerálů a vitamínů). Brzy po konzumaci pocítíte hlad a únavu.

Složené sacharidy (polysacharidy)

Chléb, rýže, těstoviny, cereálie a zelenina. Složené sacharidy se vstřebávají dlouho a obsahují vlákninu. Lépe vás zasytí a jsou výživnější.

Bílkoviny základní složkou při hubnutí

Bílkoviny jsou základní stavební složkou organismu, podílejí se na stavbě buněčných a kosterních struktur a tvoří se z nich nukleové kyseliny, hormony a enzymy. Jako zdroj energie je tělo využívá až při nedostatku sacharidů a tuků.
Molekuly bílkovin jsou složeny z aminokyselin. Je známo 22 aminokyselin. Esenciální aminokyseliny (8) jsou nezbytné pro tělo, organismus je neumí vytvořit a musí je vytvořit z potravy.

Bílkoviny živočišné

Živočišné bílkoviny mají nejvyšší biologickou hodnotu, jsou obsažené v mase, rybách, mléčných výrobcích a vejcích.

Bílkoviny rostlinné

Obsahují méně esenciálních aminokyselin. Jsou to například sója, brambory, luštěniny. Proto musí zejména vegetariáni stravu pečlivě vybírat a střídat zdroje bílkovin.

Doporučená denní dávka bílkovin

0,8 g na kg tělesné hmotnosti denně. Nedostatek bílkovin vede k poruchám tělesného a duševního vývoje, ke zhoršenému hojení ran a snížené imunitě. Nadbytek bílkovin zase zatěžuje játra a ledviny.

Vitamíny, minerály, stopové prvky (mikronutrienty)

Vitamíny a minerály sice nedodávají přímo energii, ale spolupracují s makronutrienty. V porovnání s makronutrienty je jejich spotřeba nižší.

Vitamíny rozpustné ve vodě - vitamín C a B komplex

B-komplex je tvořen vitamínem B1 (thiamin), vitamínem B2 (riboflavin), vitamínem B6 (niacin), kyselinou listovou, B12 (pyridoxin), biotinem a kyselinou pantotenovou.
B-komplex se nehromadí v těle, je důležité zabezpečit jejich dostatečný příjem potravou (přebytečné množství vitamínů tělo vyloučí močí).
Nebezpečí hrozí v nadměrném příjmu vitamínu C - objeví se průjem a ledvinové kameny.

Vitamíny rozpustné v tucích - A,D, E, K

Dávejte si pozor na jejich nadměrný příjem!

Minerály

Mezi minerály patří sodík, vápník, fosfor, hořčík, draslík a chlor. Příjem by se měl pohybovat v mg za den.

Stopové prvky

Potřeba stopových prvků je mnohem menší - v µg za den. Mezi stopové prvky patří jód, chrom, měď, fluor, železo, mangan, molybden, zinek a selen.

Vláknina při hubnutí

Jsou to převážně polysacharidy tvořící nestravitelnou složku potravin rostlinného původu. Denní dávka vlákniny by měla být 25- 35 g.
Vláknina umožňuje správnou funkci střev (působí v prevenci zácpy a rakoviny tlustého střeva) a působí na snižování hladiny cholesterolu.
Zvýšení příjmu vlákniny až na 50 g může naopak působit střevní potíže.

Druhy vlákniny Rozpustná vláknina - pektin, oligofruktóza

Rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů, má také vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Je obsažena v luštěninách, obilovinách, ovoci, oligofruktóza bývá přidávána do některých výrobků z mléka.

Nerozpustná vláknina - lignin, celulóza, hemicelulóza

Je nerozpustná ve vodě, zpracovává se až v tlustém střevě za pomoci střevních bakterií. Nerozpustná vláknina je prevencí zácpy a vzniku nádorů střev. Příznivě ovlivňuje trávení a vstřebávání živin. Najdete ji v obilí, otrubách, kukuřici a hlavně v kořenové zelenině.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.