Mineralfit.cz

Jablkový koláč s mandlemi

Kateřina Řehořová

Jablka obsahují řadu důležitých vitamínů, ale pokud se objeví v koláči, tak nejenže dodají koláči „šťávu”, ale dovedou také dobře zasytit. Jablečný koláč je chutným řešením.

Co budeme potřebovat na jablkový koláč

1 kg jablek, šťávu a kůru ostrouhanou z 1 citronu, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 150 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, špetku skořice, 200 g polohrubé mouky, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, půl sklenice meruňkové zavařeniny, tuk na vymazání plechu

Máte letos přemíru jablek a nevíte jak je zužitkovat? Zavařte si je, údajně nás letos čeká dlouhá zima a ovoce v této podobě jistě oceníte.

 

Jak postupovat při přípravě těsta na jablkový koláč

 

Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a odstraníme jádřince. Čtvrtky potom postříkáme citrónovou šťávou (dodáte tělu dostatek vitamínů C). Ušleháme tuk do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a vejce. Přidáme citrónovou kůru a skořici. Potom smícháme mouku s práškem do pečiva a mletými mandlemi, po částech vmícháme do vaječné hmoty a vše zpracujeme na hladké těsto. Postup k jablečné pochoutce Dortovou formu (přibližně o průměru 26 cm) vymažeme tukem a naplníme připraveným těstem. Na povrch těsta rozložíme jablka oblou stranou nahoru. V předehřáté troubě pečeme koláč přibližně 60 minut při teplotě 200 °C. Po 30 minutách pečení zakryjeme povrch pergamenovým papírem, aby se jablka nepřipálila. Upečený koláč uvolníme z formy. Zahřejeme zavařeninu, propasírujeme sítem, horký koláč jí potřeme a necháme vychladnout. Nakonec přidáme skořici. Jinou variantu jablečné pochoutky - jablečná pizza.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.