Mineralfit.cz

Jak se ubránit před nachlazením?

Rita Jaroszová

Sychravé podzimní počasí si s naším zdravím umí ošklivě pohrát. Mnohdy se ani nenadějeme a kvůli neustálé změně počasí a chození z tepla do zimy, se můžeme nachladit jedna dvě. Někdy nepomůže ani to, když o své zdraví dbáte a dodržujete zásady prevence. Stačí, když se nachladí někdo u vás v práci či doma, a už se tomu nemusíte ubránit.

 

Pravidelné mytí rukou je základ

 

Patří to mezi základní pravidla osobní hygieny. Vždyť vám to bylo určitě vtloukáno do hlavy již v předškolním věku. Každý je s tímto pravidlem jistě dobře obeznámen, přesto byste se možná divili, kolik lidí na tento základní hygienický návyk zapomíná.

 

Mytí rukou je tím nejlepším způsobem, jak se chránit před bakteriemi a viry. Myjte si je vždy před jídlem, po použití toalety, po cestě v hromadných dopravních prostředcích, ale také ihned po jakémkoli znečištění. Měli byste si mít ruce mýdlem a v teplé vodě ideálně po dobu 15-20 vteřin.

 

Udržujte čistotu i kolem sebe

 

Kromě svých rukou musíte udržovat i prostor kolem vás v dokonalé čistotě. Nejzrádnější zařízení jsou ta, jenž používáte denně. Do této skupiny patří mobil, počítač, pracovní plocha a podobně.

 

Zkuste udržovat čisté to, čeho se dotýkáte, a v případě, že čistotu nemůžete nijak ovlivnit (například držadla v autobuse), buď na ně nesahejte nebo si pak co nejdříve umyjte ruce. Jestli chcete, můžete si s sebou nosit nějaký dezinfekční gel, který můžete použít v případě, že si ruce nebudete moci umýt mýdlem a vodou.

 

Jezte a žijte zdravěji

 

Svou imunitu neoslabujte kouřením, pitím většího množství alkoholu a nedodržením zásad zdravého stravování. Vašemu organismu škodí i nedostatek pohybu. Nejvíce vám prospějí procházky na čerstvém vzduchu, protože v uzavřených prostorách se zvyšuje koncentrace bacilů a riziko nákazy pak nebezpečně roste.

 

A díky vyvážené stravě zajístíte tělu neustálý přísun nepostradatelných vitamínů. Své zdraví můžete posílit i dalšími vitamínovými doplňky, ale raději než na prášky se spoléhejte na kvalitní potraviny. Zbytečně budete svému tělu podsouvat chemii, která většinou napáchá více škody než užitku.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.