Mineralfit.cz

Jak vyčistit kuchyň bez chemie? Zkuste ocet.

Rita Jaroszová

Kuchyň, ve které každý den připravujeme i konzumujeme jídlo, by měla být dokonale čistá. Přesto nás občas potrápí zanesená mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice je zanesená vodním kamenem nebo nám z ledničky vychází nepříjemný zápach. Poradíte si s tím i bez čistících prostředků plných chemie, jenž většinou jen slibují, že odstraní špínu a bakterie. Jak ušetřit peníze a zároveň mít dokonale uklizeno?

 

Rychlovarná konvice

 

Konvici může ohrozit i usazený vodní kámen. Kromě toho platíte více za energii, neboť s vodním kamenem se voda ohřívá pomaleji. Co vám s tím pomůže? Obyčejný ocet. Nalijte do konvice 1 dl octa, přilijte vodu a vyvařte. Ideálně nechte vodu s octem v konvici přes noc, aby se usazeniny snadněji uvolnily a rozpustily. Ráno vodu ještě promíchejte, odstraníte tím vodní kámen také ze stěn i z výtokového ústí konvice. Pak už jen stačí několikrát vypláchnout horkou vodou. Místo octa můžete použít i potravinářskou kyselinu citronovou - 6 lžiček.

 

Myčka

 

Jestliže myčku nebudete pravidelně čistit, snadno se vám tam rozmnoží nejen bakterie, ale i houby, kvasinky a plísně. I kvůli zbytkům jídla pak může myčka nepříjemně zapáchat. Nejprve hadříkem či papírovou utěrkou očistěte všechnu viditelnou špínu na dně myčky. Do šálku nalijte ocet a dejte ho do horního šuplíku myčky. Prázdnou myčku pouze s octem v šálku zapněte na nejvyšší teplotu a spusťte cyklus.

 

Odsavač par a lednice

 

Ocet pomáhá odstranit i špínu a mastnotu, která se usazuje na digestoři. Naneste malé množství octa na hadr, přetřete a nechte působit. Pak odsavač par přetřete vlhkým hadrem a pak už jen stačí důkladně vyleštit. Digestoř se bude opět krásně lesknout jako nový. Vnitřek lednice stačí pouze vymýt silným koncentrátem vody a octa. Odstraníte bakterie, plísně i zápach.

 

Další tipy

 

Na připálený hrnec vám pomůže soda na praní. Dejte ji do hrnce, přidejte vodu a nechte minimálně 1 den působit. Aby vaše lednice krásně voněla, pomůže vám rozkrojené jablko, díky kterému se nepříjemné pachy neutralizují. Tři sáčky prášku do pečiva vám pomohou vyčistit odpad dřezu. Po vsypání do odpadu ho stačí zalít horkou vodou, do které přilijete trochu octa. Co spolehlivě funguje na připáleniny z pekáče? Opět nalijte vodu a ocet a nechte působit minimálně 20 minut ve vyhřáté troubě. Ploténky sporáku, ať už máte elektrický či plynový, lehce vyčistíte pomocí zmačkaného alobalu. Objevila se vám na noži rez? Jak se jí zbavíte? Potřete nůž rozkrojenou čerstvou cibulí.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.