Mineralfit.cz

Jak zacházet s novorozencem – 2.díl

Kateřina Řehořová

V dnešním díle našeho seriálu Jak zacházet s novorozencem si povíme více o tom, jak novorozence přikrmovat a nechat jej odříhnout.

Krmíme novorozence

Pro novorozence je nejvhodnější mateřské mléko, které novorozenému dítěti poskytuje potřebné živiny, vitamíny i další látky nutné pro správný vývoj, navíc jej chrání před infekcemi a snižuje riziko alergie Proto je vhodné kojit jej, co nejdéle. Dítě krmené z láhve můžete začít přikrmovat ve 4. měsíci, u dítěte kojeného mateřským mlékem se začíněte s přikrmováním minimálně o měsíc později.

Prvními příkrmy by měly být zeleninové kašičky (z vařené brokolice, cukety, kedluben, okurky nebo špenátu) a šťávy. Dobře stravitelná je čerstvá mrkvová šťáva,  rozmixované brambory a červená řepa a mixované nesolené polévky (bez koření, nejlépe ze zeleniny, která nenadýmá).

Pravidla přikrmování novorozenců Na počátku přikrmování nezáleží na množství, které dítě sní. Je důležité, aby si dítě zvyklo na lžičku a naučilo se z ní přijímat potravu. Podávání příkrmu by nemělo být zdlouhavé, dítě pak začíná být rozmrzelé. Dítě krmte pouze umělohmotnou lžičkou, aby nedošlo k poškození dásní. Misku i lžičku před použitím opláchněte převařenou vodou. Kojencům nikdy nepodávejte ryby, vejce, kravské mléko, mléčné výrobky, majonézu, zmrzlinu, luštěniny, tučné maso, uzeniny, houby, sladkosti, ořechy, potraviny obsahující kofein, výrazně kyselé ovoce, rajčata, celer a papriky. K příkrmům vybírejte pouze čerstvé ovoce či zeleninu. Plody nesmí být otlučené ani nahnilé, brambory nesmí být naklíčené. Nejvhodnější jsou bio produkty. Den vždy zakončete kojením, ne příkrmem. Do 7. měsíce věku dítěti nepodávejte stravu obsahující lepek. Nikdy nemíchejte zeleninu s ovocem. Maso přidávejte do příkrmů až od jednoho roku dítěte. Zjistíte-li u dítěte alergické projevy na některý druh potravin, okamžitě je vylučte z jídelníčku a oznamte je svému pediatrovi. Odříhnutí po krmení

Kojené i uměle živené děti si potřebují odříhnout a zbavit se tak vzduchu, který spolykaly při krmení. Pokud si dítě neodříhne zhruba během půl minuty, nenuťte jej, pravděpodobně to nepotřebuje.

Polohy vhodné pro odříhnutí dítěte

Novorozence opřete o svůj hrudník, důležité je, aby měl hlavičku ve výši ramene. Podepřete ji prsty a masírujte dítěti záda. Novorozence můžete také naklonit dopředu na klíně přes koleno a hlavičku podepřít pod bradou. Důležité je, aby dítě na spodní ruce nesedělo, jeho páteř by byla neúměrně zatížena.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.