Hlavními příznaky onemocnění jater jsou únava, trávící problémy, poruchy menstruace, deprese, zhoršení zraku, svalové křeče, poruchy růstu, zhoršená kvalita nehtů a vlasů, vypadávání vlasů, oslabené vazivo, žlutý povlak na jazyku, zažloutlé oční bělmo, pigmentové skvrny na pokožce a také časté změny nálad.
Princip jaterní diety - tepelná úprava pokrmůPři nemoci jater by se měla dodržovat jaterní dieta po dobu nejméně jednoho roku. Tato dieta spočívá ve vyloučení některých, zejména tučných, potravin. Vhodnou tepelnou úpravou potravin je zejména vaření v páře, vaření v hrnci a klasické dušení. Lidé by se při jaterní dietě měli vyhnout smaženým, pečeným a grilovaným pokrmům.
Jaterní dieta - nevhodné potraviny TukySmažená, pečená a grilovaná jídla, sádlo, máslo.
Maso a rybyVepřové a hovězí maso, bůček, tučné maso, vnitřnosti (játra, srdce), zabíjačkové výrobky. Z ryb zejména losos, makrela a kaviár.
UzeninySuché salámy, paštiky, klobásy, slaniny.
Mléčné výrobky a vejceTučné sýry, smetanové jogurty, vejce, pomazánky z vajec, tatarka, majonéza.
KořeníOstré koření (zejména pepř, chilli, ostrá paprika), masox, bujóny, ocet, sůl.
AlkoholPivo, víno, tvrdý alkohol.
ZeleninaČesnek, cibule, sterilizovaná zelenina, květák, salátová zelenina, okurky.
PečivoTeplé pečivo, koláče, pečivo z kynutého a listového těsta.
SladkostiČokoláda, oplatky, zákusky.
Jaterní dieta - vhodné potraviny TukyV mírném množství olivový, slunečnicový, řepkový olej.
Maso a rybyKuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a hovězí, filé, kapr.
UzeninyKuřecí, krůtí šunka, debrecínka, šunky nejvyšší jakosti.
Mléčné výrobkyNízkotučné jogurty, tvarohy a sýry.
KořeníBazalka, tymián, oregáno, petržel, pažitka, bazalka, majoránka, bobkový list.
ZeleninaMrkev, celer, petržel, brokolice, čínské zelí, rajčata, tykev, patison.
OvoceVšechny druhy ovoce kromě kokosu, kompoty, marmelády.
PečivoVčerejší pečivo, chléb, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohového těsta.